Pripremite ovu laganu verziju ćufti uz začine po svom ukusu te ih poslužite uz al dente skuhanu tjesteninu i uživajte u savršeno ukusnom ručku.
Potrebno je:
500 grama mljevene puretine
1 crveni luk
2 češnja bijelog luka
3 kašike krušnih mrvica
2 kašike parmezana
30 ml mlijeka
1 jaje
Malo peršina
So, biber i crvena paprika (po želji ljuta)
Pripremićemo ćuftice (ja ovu pripremu radim veče prije te ih sutradan samo završavam). Krušne mrvice ćemo natopiti u mlijeku te ostaviti strane neka malo odstoje. Meso ćemo sa svim ostalim sastojcima ručno izmješati u jednoličnu smjesu. Dodaćemo natopljene mrvice i formirati kuglice (obavezno nauljite ruke prilikom svakog uzimanja kuglice). Slažemo ćuftice sa razmacima, na pleh na koji smo stavili pek papir te pečemo 15 minuta na 200 stepeni.
Skuhamo tjesteninu (koristim orecchiette pastu) i dobro ocijedimo te izručimo u neki manji pleh koji može u rernu (npr vatrostalna zdjela). Posložimo ćuftice po tjestenici i zalijemo pastu masnoćom u kojoj su se pekle ćuftice. Pospemo sve zajedno parmezanom i kratko u rernu (ja je čak i ne palim jer je ostala topla od pečenja i to je taman).
Sevirati toplo.


Comments
Post a Comment