TJESTENINA SA PARADAJZOM I BOSILJKOM


Ovo je zaista vrlo jednostavan recept i idealan za početnike. 


Pasta u veoma finom umaku od paradajza, bijelog luka i bosiljka. 


Ovdje možete da koristite paradajz pire, onaj sa pelatima ili možda najbolja varijanta sa 


svježim paradajzima ili cherry.  




  1. pola kilograma tjestenine prema izboru (ja koristim špagete)
  2. paradajza/pirea/peleta po želji
  3. jedna glavica sitno sjeckanog crvenog luka
  4. 3 sitno isjeckana češnjaka bijelog luka
  5. 2 dcl vode
  6. 3 kašike maslinovog ulja
  7. so i biber
  8. nekoliko listića svježeg bosiljka
  9. parmezan - prema želji

U široj šerpi zagrijte maslinovo ulje i podinstajte sitno narezan luk (crveni i češnjak). 

Dodajte paradajz ili pelate/pire iz konzerve, ali i bosiljak. Lagano dodajete vodu 

i dinstate oko 15 minuta, lagano mješajući. Dodaćete i tjesteninu, te sve kuhati dok tjestenina ne bude al dente. 

Na kraju parmezan pri serviranju.



Comments