Domaća piletina, mnoštvo različitog povrća i domaće knedle od griza. Sve ovo opisuje odlični pileći paprikaš. Iskreno mislim da ova jela svakim danom gube na vrijednosti u našim jelovnicima što je velika šteta.
Potrebno je:
- Piletine po želji, nećete pogriješiti ako stavite jedan batak ili 3 krilca ili cijelo manje pile isječeno na manje komade
- Mrkva, celer i luk sitno isjeckano
- Kašika paradajz sosa
- Kašika brašna i crvene mljevene paprike
- Lovor list i začini
- 3 krompira isjeckana na kockice
- Paprika isjeckana na šire trakice
Za knedle:
Jedno jaje izmutimo sa jednom kapi mlijeka (jaje se uvijek lakše umuti kada dodamo malo mlijeko). Dodamo griz i peršun. Gustoća je prikazana na slici. Imajte na umu da će stajanjem u frižideru griz dosta stvrdnuti masu. Dovoljno je da stoji oko sat vremena.
Plan rada:
- Isjeckano povrće stavimo na malo ulja sa prstohvatom soli da se kratko prodinsta.
- Dodamo meso i pirjamo da se meso malo zapeče.
- Dodate kašiku crvene paprike i brašna i brzo promiješate oko 2 minute.
- Zalijete vodom i začinite. Takođe dodate i papriku i lovor list. Vode treba da bude toliko koliko želite da vam bude količina za ručak. Kuhamo oko 30 minuta dok se meso ne bude potpuno gotovo. Ja meso uvijek odvojim od kosti, no vi ne morate. Znači, kada se meso skuha, izvadim, odvojim od kosti i vratim.
- Dodamo krompir isjeckan na kocke i paradajz sos te kuhamo još petnaestak minuta.
- Vrijeme je za knedle. Vadimo malom kašikom i spuštamo u paprikaš. Gotove su kad se počnu dizati na površinu.



Comments
Post a Comment