Obrok salata od ječma


Kada se radi o žitaricama, ječam je na prvom mjestu po pitanju zdrave prehrane.  Ova vijekovima stara žitarica puna je vlakana, sadrži važne vitamine i minerale, veoma malo masti, i kao sve biljke, nema holesterola. Najčešće ga stavljam u pasulj, punjene paprike, sarmu.




Što se ove obrok salate tiče:

300 grama ječma potopiti u vodi preko noći. Oprati dobro i staviti kuhati u hladnu vodu oko 30 minuta. Procijedimo i stavimo da se hladi.

Zelenu salatu, rukolu, paradajz, papriku i rotkvice isječemo na sitne komade, dodamo kukuruz iz konzerve. Sve zajedno sjedinimo sa ječmom i napravimo dressing.

50 ml maslinovog ulja, sok od pola limuna ili sirće, kašika senfa i oko 80 grama grčkog jogurta, ali možete staviti i majoneze.

Začinite po želji: so, biber, crvena paprika.





Comments