Rolati i ja smo uvijek bili na "vi". Od onog trenutka kada sam pokušala saviti oblatnu u potpuno suhom stanju, bez krpe, bez mokrog papira i slično. Iako sam tada imala jedva desetak godina ostala je trauma od rolata.
Ali, ovaj čokoladni rolat je odličan izbor zbog jednostavne pripreme, ali i zbog dekorativnog izgleda.
Potrebno za biskvit:
6 jaja
120 grama šećera
60 grama brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
4 kašike kakaa
1 mala kašika gustina
Krema:
300 ml mlijeka
100 grama šećera
1 vrećica bourbun vanil šećera
1 puding s okusom vanilije
130 grama maslaca ili margarina
Plan rada:
- Bjelanjke izmiksamo u čvrsti snijeg i ostavimo sa strane. Uvijek kada miksam bjelanke dodam i prstohvat soli.
- Izmiksamo žumanca sa šećerom, sve dok se i poslednji kristal ne rastopi, a krema će nam dobili lijepu žutu boju.
- Na kraju lagano prosijemo brašno, prašak za pecivo i gustin u smjesu sa žumancima i lagano izmiksamo.
- Ručno umiješamo snijeg od bjelanjaka.
- U kalup dimenzija onaj koji imamo (najveći) obložimo masnim papirom te ravnomjerno izlijemo smjesu.
- Pečemo 15 minuta na 180 stepeni.
- Pokvasićemo kuhinjsku krpu, na nju staviti komad masnog papira (i njega malo pokvasiti) te prabaciti naš biskvit. Skinućemo lagano onaj papir sa kojim se pekao i lagano urolati. Ostaviti da se ohladi.
- Stavimo 250 ml mlijeka da se kuha sa šećerom, a u ostatak razmutimo prašak za puding. Kada je mlijeko provrilo skuhaćemo puding.
- Prebacimo puding u plastičnu posudu i prekrijemo plastičnom folijom i neka se hladi.
- Ohlađen puding umutimo sa maslacem i dobićemo lijepu i nježnu kremu.
- Ohlađeni biskvit pažljivo razmotamo i mažemo kremom te ponovo urolamo. Na kraju ide u frižider na hlađenje.
- Možemo premazati glazurom.


Comments
Post a Comment