Čokoladni rolat

Rolati i ja smo uvijek bili na "vi". Od onog trenutka kada sam pokušala saviti oblatnu u potpuno suhom stanju, bez krpe, bez mokrog papira i slično. Iako sam tada imala jedva desetak godina ostala je trauma od rolata.

 

Ali, ovaj čokoladni rolat je odličan izbor zbog jednostavne pripreme, ali i zbog dekorativnog izgleda. 



 

Potrebno za biskvit:

6 jaja

120 grama šećera

60 grama brašna

1/2 vrećice praška za pecivo

4 kašike kakaa 

1 mala kašika gustina

Krema:

300 ml mlijeka

100 grama šećera

1 vrećica bourbun vanil šećera

1 puding s okusom vanilije

130 grama maslaca ili margarina

Plan rada:

  • Bjelanjke izmiksamo u čvrsti snijeg i ostavimo sa strane. Uvijek kada miksam bjelanke dodam i prstohvat soli.
  • Izmiksamo žumanca sa šećerom, sve dok se i poslednji kristal ne rastopi, a krema će nam dobili lijepu žutu boju. 
  • Na kraju lagano prosijemo brašno, prašak za pecivo i gustin u smjesu sa žumancima i lagano izmiksamo.
  • Ručno umiješamo snijeg od bjelanjaka.
  • U kalup dimenzija onaj koji imamo (najveći) obložimo masnim papirom te ravnomjerno izlijemo smjesu. 
  • Pečemo 15 minuta na 180 stepeni. 
  • Pokvasićemo kuhinjsku krpu, na nju staviti komad masnog papira (i njega malo pokvasiti) te prabaciti naš biskvit. Skinućemo lagano onaj papir sa kojim se pekao i lagano urolati. Ostaviti da se ohladi.
  • Stavimo 250 ml mlijeka da se kuha sa šećerom, a u ostatak razmutimo prašak za puding. Kada je mlijeko provrilo skuhaćemo puding. 
  • Prebacimo puding u plastičnu posudu i prekrijemo plastičnom folijom i neka se hladi.
  • Ohlađen puding umutimo sa maslacem i dobićemo lijepu i nježnu kremu.
  • Ohlađeni biskvit pažljivo razmotamo i mažemo kremom te ponovo urolamo. Na kraju ide u frižider na hlađenje.
  • Možemo premazati glazurom. 




Comments