Revani ili kolač sa grizom preliven sirupom

Većina recepata za Revani traži samo griz, ali ja volim da koristim domaće kukuruzno brašno, ne samo zbog boje koju volim, već i zbog slatkoće koju kukuruz daje. Ponekad kombinujem sa grizom.

Ovo je recept na bazi jogurta i obično se pravi širom balkanskih regiona. Recepti se razlikuju i treba doći do pravih mjera kako ne biste završili sa biskvitom koji tone u sredini ili se ne ispeče kako treba.

Dodatak kokosa nije tradicionalan i potpuno je neobavezan, daje mu lijep ukus, ali je savršen i bez njega. Dakle, možete ga dodati ili ne dodati, to uopšte neće uticati na recept.

 


Potrebno za biskvit

70 grama glatkog brašna

1 kašika gustina

60 grama griza  ili kukuruznog brašna

1 kesica praška za pecivo

3 kašike kokosa po želji

100 grama šećera

4 jaja

1 kašika ulja

100 ml jogurta

naribana limunova ili narančina korica

Prstohvat soli

Potrebno za sirup

500 ml vode

200 grama šećera

Sok od 1 limuna ili narandže

Priprema:

  • Pripremite kalup i zagrijte pećnicu, na 180 stepeni. 
  • Napravite šećerni sirup. Pomiješajte sve sastojke za sirup, zakuhajte i pustite da se krčka 10 minuta te skinite s vatre i ostavite sa strane. 
  • Za biskvit prvo pomiješajte "suhe" sastojke. U zdjeli pomiješajte griz, brašno, gustin i prašak za pecivo i ostavite sa strane. 
  • Posebno umutite bjelanke, a posebno žumanjke, sa šećerom, uljem, jogurtom.
  • U mokre sastojke dodajte smjesu brašna i kokosa i miješajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Premjestite u kalup i stavite peći, oko 20 minuta.
  • Gotovi kolač ohladite, narežite i prelijte sirupom. Možete ga poslužiti odmah samog ili posutog mljevenim pistacijama, kokosovim pahuljicama, šlagom.

 




Comments