Crunch muffini sa kokosom i bananom

 Vrhunski muffini sa bananom, ukrašeni nježnim šljokicama kokosovih pahuljica i lješnjaka. 



Potrebno za tijesto:

  • 1/2  šolje brašna
  • mala kašika soli
  • mala kašika praška za pecivo
  • 1/2  šolje šećera
  • 100 grama neslanog maslaca, omekšanog na sobnoj temperaturi
  • 1 jaje 
  • pire od 3 veoma zrele banane
  • 1/2 šolje mlijeka 
  • par kapi limuna

Za Topping:

  • 2 kašike kokos brašna ili pahuljica 
  • 1 velika kašika krupnije isjeckanog lješnjaka ili orasa
  • 1 velika kašika šećera
  • 1 velika kašika brašna
  • dve i po kašičice cimeta
  • dve kašike istopljenog maslaca


  • Izmješajte brašno, so i prašak za pecivo u maloj činiji. 
  • Mikserom umutite šećer i maslac. Dodajte jaje i pire od banane.
  • Ručno izmješati suhe i mokre sastojke, ali ne previše dugo.
  • Izliti u papirne kalupe. 
  • U maloj činiji pomiješati kokosove pahuljice, lješnjake, brašno i cimet.
  • U tiganju ili manjoj šerpici otopiti maslac i šećer, te dodati ostale suhe sastojke i kratko prepržiti. Rasporediti i se po vrhu kolača. 
  • Ugrijati rernu na 200 stepeni, sa rešetkom sredini rerne te peći oko 7 minuta. Smanjiti temperaturu na 170 stepeni i nastaviti nekih 10 minuta, dok vrhovi ne budu čvrsti.




Comments