Vrhunski muffini sa bananom, ukrašeni nježnim šljokicama kokosovih pahuljica i lješnjaka.
Potrebno za tijesto:
- 1/2 šolje brašna
- mala kašika soli
- mala kašika praška za pecivo
- 1/2 šolje šećera
- 100 grama neslanog maslaca, omekšanog na sobnoj temperaturi
- 1 jaje
- pire od 3 veoma zrele banane
- 1/2 šolje mlijeka
- par kapi limuna
Za Topping:
- 2 kašike kokos brašna ili pahuljica
- 1 velika kašika krupnije isjeckanog lješnjaka ili orasa
- 1 velika kašika šećera
- 1 velika kašika brašna
- dve i po kašičice cimeta
- dve kašike istopljenog maslaca
- Izmješajte brašno, so i prašak za pecivo u maloj činiji.
- Mikserom umutite šećer i maslac. Dodajte jaje i pire od banane.
- Ručno izmješati suhe i mokre sastojke, ali ne previše dugo.
- Izliti u papirne kalupe.
- U maloj činiji pomiješati kokosove pahuljice, lješnjake, brašno i cimet.
- U tiganju ili manjoj šerpici otopiti maslac i šećer, te dodati ostale suhe sastojke i kratko prepržiti. Rasporediti i se po vrhu kolača.
- Ugrijati rernu na 200 stepeni, sa rešetkom sredini rerne te peći oko 7 minuta. Smanjiti temperaturu na 170 stepeni i nastaviti nekih 10 minuta, dok vrhovi ne budu čvrsti.
Comments
Post a Comment