Šipak pita

Krećem sa objavom delicija iz stare mamine bilježnice. Dobih je na posudbu, uz posebnu napomenu da čuvam ko oči u glavi. Da je to amanet. I tako shvatih. Prva na redu je šipak pita. Divne kore sa domaćom mašću i pekmezom od šipka. 



Potrebno za kore:

100 grama masti

6 kašika pekmeza od šipka

100 grama šećera

500 grama oštrog brašna

7 kašika vode

1 jaje

1/2 kesice praška za pecivo

  • Skuhamo mast, pekmez i šećer. Dovoljno da se samo sjedini i stavimo da se hladi.
  • Kada se ohladilo, dodamo ostale sastojke i zamijemo tijesto.
  • Podijelimo u pet loptica, od kojih razvaljamo pet kora.
  • Pečemo oko 8 minuta na 180 stepeni.
Potrebno za fil:

7 dcl mlijeka
6 kašika oštrog brašna
Prstohvat soli
200 grama šećera
200 grama maslaca

  • Stavimo kuhati 5 dcl mlijeka sa šećerom.
  • U preostalo mlijeko razmutimo brašno i so.
  • Kada je mlijeko prkuhalo, dodamo brašno i so i miješamo dok se ne zgusne. Staviti ohladiti.
  • Kada se ohladilo, dodamo maslac.
  • Filamo kore i na zadnju stavimo nešto teško, samo da pritisnemo.
  • Kada se ohladilo, ukrasimo poslednju koru šećerom u prahu.






Comments