Krećem sa objavom delicija iz stare mamine bilježnice. Dobih je na posudbu, uz posebnu napomenu da čuvam ko oči u glavi. Da je to amanet. I tako shvatih. Prva na redu je šipak pita. Divne kore sa domaćom mašću i pekmezom od šipka.
Potrebno za kore:
100 grama masti
6 kašika pekmeza od šipka
100 grama šećera
500 grama oštrog brašna
7 kašika vode
1 jaje
1/2 kesice praška za pecivo
- Skuhamo mast, pekmez i šećer. Dovoljno da se samo sjedini i stavimo da se hladi.
- Kada se ohladilo, dodamo ostale sastojke i zamijemo tijesto.
- Podijelimo u pet loptica, od kojih razvaljamo pet kora.
- Pečemo oko 8 minuta na 180 stepeni.
Potrebno za fil:
7 dcl mlijeka
6 kašika oštrog brašna
Prstohvat soli
200 grama šećera
200 grama maslaca
- Stavimo kuhati 5 dcl mlijeka sa šećerom.
- U preostalo mlijeko razmutimo brašno i so.
- Kada je mlijeko prkuhalo, dodamo brašno i so i miješamo dok se ne zgusne. Staviti ohladiti.
- Kada se ohladilo, dodamo maslac.
- Filamo kore i na zadnju stavimo nešto teško, samo da pritisnemo.
- Kada se ohladilo, ukrasimo poslednju koru šećerom u prahu.
Comments
Post a Comment