Domaći keksi sa čokoladom i lješnjakom su odavno provjerena i dobitna kombinacija. Prhki, lagani i nježni, sa tom aromom pečenih lješnjaka su svakako ono što ćete rado spremati za vama drage ljude.
Potrebno za tijesto:
200 grama oštrog brašna
120 grama šećera
100 grama mljevenih pečenih lješnjaka
200 grama maslaca
1 jaje
3 pune kašike kakaa
1/2 kesice praška za pecivo
Za ukrašavanje:
100 grama čokolade za kuhanje
3 kašike ulja
- Spremite mikser kojim ćete za početak pjenasto umutiti jaje i šećer.
- Dodaćete omekšali maslac (ja ga uvijek rastopim) te pažljivo brašno.
- Kakao u prahu i prašak za pecivo uvijek zajedno u cjedilu prosijte, da ne ostanu grudvice.
- Dodajte i lješnjake i sve ručno umjesite.
- Stavite u prozirnu foliju ili vrećicu, te ostavite u frižider oko pola sata.
Tijesto razvaljajte na debljinu od oko 5 mm, te kalupom po želji vadite oblike. Slažite na pek papir, ali pazite na udaljenost jednu od drugih, jer se od praška za pecivo malo rašire, pa da vam se ne kvari oblik. Pečete na 180 stepeni oko 8 minuta.
Redajte ih na salvetu i neka se ohlade. Što se glazure tiče, ulje i čokoladu rastopite, a moj način je takav da kada izvadim poslednju turu kolača i ugasim rernu, ubacim čokoladu da se rastopi u toploj rerni.
Čokoladu stavim u vrećicu za zamrzivać, probušim na nekom dijelu i lagano ukrašavam kolačiće sa mlazom topljene čokolade.
Comments
Post a Comment