Krempite

 Krempite su jedini kolač koji moj tata može pojesti u vama nezamislivim količinama. Čak mislim da ih katkad i sanja. Ono što je caka kod krempita je da moraju biti lagane, drhtave i velike. Nikako kompaktne. 

 


Potrebno je:

  1. 1 zamrznuto lisnato tijesto
  2. 10 jaja
  3. 250 grama šećera
  4. 4 kašike gustina
  5. 1 litra mlijeka
  6. 3 vanil šećera
  7. 1 kašika želatina
  8. 2 dl slatkog vrhnja
Plan rada:
  • Odmrznuto tijesto razvaljajte na pek papiru u malo većim dimenzijama nego obrnuta strana tepsije.
  • Prvo tijesto izbockajte viljuškom, ugrijte rernu i zajedno sa pek papirom na tepsiju staviti peći na 220 stepeni dok lisnato tijesto ne dobije lijepu zlatnu boju.
  • Drugo ćemo isto tako, samo što nećemo izbockati već nožem lagano napraviti kocke. Ne do kraja sjeći.
  • Razdvojimo bjelanjke i žumanjke.
  • Uzmemo plastičnu posudu i izmiksamo šećer, žumanjke i gustin u gustu kremu.
  • U šerpu stavimo mlijeko i vanil šećer i stavimo kuhati.
  • Želatin razmutimo u 1dl hladne vode. Kada nam je mlijeko uskuhalo dodamo želatin i otopimo ga. 
  • Dodamo u mlijeko žumanjke i miješamo dok ne dobijemo lijepu gustu kremu (kao puding) Traje oko 15 minuta na laganoj vatri.
  • Bjelanjke smo umutili u čvrst snijeg (ovo traje oko 15 minuta) i umješamo ih u vruću kremu i izmiksamo.
  • Izlijemo smjesu na koru i čekamo da se ohladi (sve u tepsiji).
  • Kada se ohladila, premažemo umućenim slatkim vrhnjem i poklopimo korom.
  • Neka se ohlade na sobnoj temperaturi. Ne vole baš frižider.


Comments