Krempite su jedini kolač koji moj tata može pojesti u vama nezamislivim količinama. Čak mislim da ih katkad i sanja. Ono što je caka kod krempita je da moraju biti lagane, drhtave i velike. Nikako kompaktne.
Potrebno je:
- 1 zamrznuto lisnato tijesto
- 10 jaja
- 250 grama šećera
- 4 kašike gustina
- 1 litra mlijeka
- 3 vanil šećera
- 1 kašika želatina
- 2 dl slatkog vrhnja
Plan rada:
- Odmrznuto tijesto razvaljajte na pek papiru u malo većim dimenzijama nego obrnuta strana tepsije.
- Prvo tijesto izbockajte viljuškom, ugrijte rernu i zajedno sa pek papirom na tepsiju staviti peći na 220 stepeni dok lisnato tijesto ne dobije lijepu zlatnu boju.
- Drugo ćemo isto tako, samo što nećemo izbockati već nožem lagano napraviti kocke. Ne do kraja sjeći.
- Razdvojimo bjelanjke i žumanjke.
- Uzmemo plastičnu posudu i izmiksamo šećer, žumanjke i gustin u gustu kremu.
- U šerpu stavimo mlijeko i vanil šećer i stavimo kuhati.
- Želatin razmutimo u 1dl hladne vode. Kada nam je mlijeko uskuhalo dodamo želatin i otopimo ga.
- Dodamo u mlijeko žumanjke i miješamo dok ne dobijemo lijepu gustu kremu (kao puding) Traje oko 15 minuta na laganoj vatri.
- Bjelanjke smo umutili u čvrst snijeg (ovo traje oko 15 minuta) i umješamo ih u vruću kremu i izmiksamo.
- Izlijemo smjesu na koru i čekamo da se ohladi (sve u tepsiji).
- Kada se ohladila, premažemo umućenim slatkim vrhnjem i poklopimo korom.
- Neka se ohlade na sobnoj temperaturi. Ne vole baš frižider.
Comments
Post a Comment