Ne mogu ih nazvati kape, kada su srca, prosto nije fer jer srca obožavam, a izvorni recept sam dosta izmijenila, tako da ovaj naziv mogu da nose. Promjena je nastala jer biskvit radim na samo jedan način, za sve biskvite i ne odustajem od njega, a i u ovome se pokazao kao odličan izbor.
Biskvit:
3 jaja
100 grama šećera
1 vrećica bourbon vanilija šećera
150 grama glatkog brašna
10 grama škrobnog brašna
10 grama kakaa
prstohvat soli
40 grama otopljenog maslaca ili 50 ml ulja
Pecite na 170°C oko 25-30 minuta (obavezno na pek papiru).
Svi navedeni sastojci moraju biti na sobnoj temperaturi (maslac i jaja) i pravilno izvagani. Za uspješnost biskvita jako je bitno da su sve mjere kao u receptu. Morate koristiti mikser iz prostog razloga jer je potrebno da šećer i jaja dugo miksate kako bi se stvorila gusta smjesa. Ali kada dođe vrijeme za brašno, tada je potrebno miksanje smanjiti, što kraće. Temperatura gdje se biskvit peče mora biti onakva kakva je navedena u receptu i nema otvaranja i virkanja. Kada nam kolač zamiriše, znajte da je blizu vađenje. Sa maslacem ćemo dobiti nešto tvrđi biskvit, ali zato ukusniji, a ulje će dati tu sočnost i mekoću.
Krema:
2 pudinga od vanilije
4 kašike gustina
5 kašika šećera
8 dcl mlijeka
200 grama maslaca
Stavićemo kuhati 5 dcl mlijeka sa šećerom. U preostalo hladno mlijeko razmutiti puding i prosijati gustin. Sve lagano izjednačiti da nema grudvica. Kada je mlijeko prokuhalo, dodati smjesu sa pudingom i skuhati. Neka se ohladi, te u hladno dodati maslac.
- Kada nam se biskvit ohladio, vadićemo kalupom oblike, prerezati po sredini, puniti kremom, spojiti oblike, sa strane namazati kremom i umakati u kokos.
- Gore ćemo preliti kuhanim vrhnjem za šlag i čokoladom.
Comments
Post a Comment