Iz kojeg razloga je mak tri puta skuplji od rogača? Apsolutno nema razloga za tim. Rogač je čisto zdravlje, afrodizijak, faktor sreće i zadovoljstva. Namirnica koja ima toliko pozitivnih dejstava na ljudski organizam. Uglavnom, kako god bilo, bili vi makoljubac ili rogačoljubac, ovo morate probati.
Potrebno za kore:
- 8 bjelanjaka
- 200 grama šećera u prahu
- 1 vanil šećer sa aromom limuna
- 3 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
- 200 grama rogača
Umutimo bjelanjke u čvrst snijeg, dodamo šećer u prahu i vanil šećer. Smanjim brzinu miksera i mutimo dok se šećer ne stopi sa masom. Dodamo brašno, prašak za pecivo i rogač i sve ručno kašikom sjedinimo.
Pečemo tri kore. Uzmemo pek papir, malo pouljimo, stavimo smjesu i lijepo poravnamo pa pečemo na 170 stepeni oko 15 minuta. Tako tri puta.
Potrebno za kremu:
- 8 žumanjaka
- 180 grama šećera
- Vanil šećer
- 500 ml mlijeka
- 3 kašike brašna
- 150 grama maslaca
Žumanjke umutimo sa šećerom i vanil šećerom, te dodamo par kašika mlijeka. Ostatak mlijeka stavimo kuhati. Kada sam umutili žumanjke i šećer, dodamo brašno koje uvijek prosijete u smjesu. Umutimo. Kada je mlijeko provrilo, dodamo žumanjke i kuhamo.
Stavimo da se ohladi. Dodamo umućen maslac
Redamo kora-krema-kora-krema-kora.
Na gornju koru ide ganache (200 grama slatkog vrhnja skuhanog sa 100 grama čokolade).
Comments
Post a Comment