Pogača sa vlascem i bijelim lukom

 Jednostavna, veoma ukusna i prosto savršena. Vlasac, bijeli luk, maslac i maslinovo ulje, može li ova kombinacija da ne valja?


 Plan rada:

  • Prosijemo 500 grama brašna tip 400 meko
  • Odvojimo 100 grama i u zdjelici izmješamo sa malo toplog mlijeka, prstohvatom šećera i suhim kvascem i ostavimo da se digne pjenica.
  • Ostatak brašna pomiješamo sa kvascem, dodamo so i maslinovo ulje (oko 30 ml).
  • Zamijesimo i ostavimo da se diže oko pola sata na toplom.
  • Otopimo 5o grama maslaca i u sjeckalici sjedinimo sa bijelim lukom i suhim vlascem.
  • Tijesto razvaljamo i premažemo maslacem, režemo na trake širine oko 5cm. Redamo trake jednu na drugu. Režemo ih na širinu od oko 5 cm i redamo u tepsiju.
  • Pečemo oko 30 minuta na 200 stepeni.


 

Comments