Čokolada, čokolada i puno čokolade. Izuzetna slastica za nadolazeće praznike, tako mekano i mirisno i prosto neodoljivo.
Potrebno za tijesto:
6 žumanjaka
4 bjelanjka (snijeg)
250 grama šećera
1.5 dl mlijeka
0.5 dl ulja
300 grama brašna
1 kašika gustina
2 kašike kakoa
1 prašak za pecivo
Umutimo pjenasto žumanjke sa šećerom. Dodamo ulje i mlijeko, pa lagano umiješamo brašno, gustin i prašak za pecivo (ovo sve dodajemo kroz cjedilo). Ručno dodamo snijeg od bjelanjaka.
Podijelimo u dva dijela, u jedan ide kakao. Pečemo prvo crni biskvit, zatim žuti. Na 180 stepeni oko 15 minuta, u manjem kalupu.
Krema:
180 grama čokolade za kuhanje
150 grama šećera
150 grama maslaca
9 kašika mlijeka
2 žumanjka
100 grama mljevenih badema ili oraha
Umutimo žumanjke i šećer, stavimo kuhati i dodamo mlijeko i čokoladu. Kada zakipi, sklonimo i dodamo maslac i badem.
Prelijemo po smeđem bisvitu i zalijepimo žuti biskvit na fil. Pritisnemo.
Comments
Post a Comment