Karamel pita

 Jako volim ove naše pite. One su mi kraljice naših svečanih trpeza i mislim da niko na svijetu ne radi ova savršenstva kao mi. Ovo je jedna divna slastica, poprilično laka za napraviti, a od nje dobijete mnogo komada kolača.


 

Potrebno za kore:

  • 150 grama maslaca
  • 150 grama šećera
  • 2 jaja
  • 500 grama brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 ml mlijeka
Mikserom mutimo jaja sa šećerom, kada se istopio i posljednji kristal šećera dodajemo istopljeni maslac, mlijeko, brašno i prašak za pecivo. Moraćemo rukom izmijesiti u jednoličnu smjesu. Podijelimo na 4 kugle i ostavimo na hladnom dok pripremamo kremu.
Razvaljamo četiri kore na pek papiru i svaku pečemo na obrnutoj strani pleha 8 minuta.

Potrebno za kremu:
  • 250 grama šećera
  • 500 ml mlijeka
  • 2 kašike gustina
  • 1 puding od vanilije
  • 200 grama maslaca
Ušpinujemo šećer, ali pazimo na toplotu. Ne smije da nam pregori. U 200 ml mlijeka smo izmiješali gustin i puding i ostavili sa strane. Ostatak mlijeka stavimo u ušpinovan šećer i miješamo dok se ne rastopi. Kada se rastopilo dodamo mlijeko sa gustinom i pudingom. Miješamo dok ne dobijemo jednoličnu smjesu. Prekrijemo folijom i stavimo da se hladi. Kada se ohladilo umješamo maslac.

Redamo kora-fil-kora-fil-kora-fil i završavamo korom. Prekrijemo samoljepljivom folijom i stavimo nešto teško preko noći. Ujutro napravimo ganache (100 ml slatkog vrhnja i 1pp grama čokolade).





Comments