Jako volim ove naše pite. One su mi kraljice naših svečanih trpeza i mislim da niko na svijetu ne radi ova savršenstva kao mi. Ovo je jedna divna slastica, poprilično laka za napraviti, a od nje dobijete mnogo komada kolača.
Potrebno za kore:
- 150 grama maslaca
- 150 grama šećera
- 2 jaja
- 500 grama brašna
- 1 prašak za pecivo
- 150 ml mlijeka
Mikserom mutimo jaja sa šećerom, kada se istopio i posljednji kristal šećera dodajemo istopljeni maslac, mlijeko, brašno i prašak za pecivo. Moraćemo rukom izmijesiti u jednoličnu smjesu. Podijelimo na 4 kugle i ostavimo na hladnom dok pripremamo kremu.
Razvaljamo četiri kore na pek papiru i svaku pečemo na obrnutoj strani pleha 8 minuta.
Potrebno za kremu:
- 250 grama šećera
- 500 ml mlijeka
- 2 kašike gustina
- 1 puding od vanilije
- 200 grama maslaca
Ušpinujemo šećer, ali pazimo na toplotu. Ne smije da nam pregori. U 200 ml mlijeka smo izmiješali gustin i puding i ostavili sa strane. Ostatak mlijeka stavimo u ušpinovan šećer i miješamo dok se ne rastopi. Kada se rastopilo dodamo mlijeko sa gustinom i pudingom. Miješamo dok ne dobijemo jednoličnu smjesu. Prekrijemo folijom i stavimo da se hladi. Kada se ohladilo umješamo maslac.
Redamo kora-fil-kora-fil-kora-fil i završavamo korom. Prekrijemo samoljepljivom folijom i stavimo nešto teško preko noći. Ujutro napravimo ganache (100 ml slatkog vrhnja i 1pp grama čokolade).
Comments
Post a Comment