Verine kocke


Mekoća, bogatstvo i neodoljivi šarm. To su vam ove kocke. Ja drugi opis nemam. Recept sam dobila od teta Vere,tako su i dobile naziv, uz neke moje korekcije. Biskvit radim na samo jedan način, koji je i opisan u ovom receptu.



Prhko tijesto

3 jaja 

150 grama šećera

70 ml mlijeka

60 ml ulja

1 prašak za pecivo

300 grama brašna (možda i koji gram manje)

Sjedinićemo sve navedene sastojke i podijeliti na dva dijela. Možemo odmah razvaljati na pek papiru u dvije približne kore te peći na obrnutoj strani pleha, na 180 stepeni oko 7 minuta. Kore su debljine oko 5mm. Ostavićemo da se ohlade.

Biskvit (ide u sredinu kolača)

3 jaja

100 grama šećera

1 vrećica bourbon vanilija šećera 

120 grama glatkog brašna

10 grama škrobnog brašna

10 grama kakaa

prstohvat soli

40 grama otopljenog maslaca ili 50 ml ulja

Pecite na 170°C oko 25-30 minuta (obavezno na pek papiru).

Svi navedeni sastojci moraju biti na sobnoj temperaturi (maslac i jaja) i pravilno izvagani. Za uspješnost biskvita jako je bitno da su sve mjere kao u receptu. Morate koristiti mikser iz prostog razloga jer je potrebno da šećer i jaja dugo miksate kako bi se stvorila gusta smjesa. Ali kada dođe vrijeme za brašno, tada je potrebno miksanje smanjiti, što kraće. Temperatura gdje se biskvit peče mora biti onakva kakva je navedena u receptu i nema otvaranja i virkanja. Kada nam kolač zamiriše, znajte da je blizu vađenje.  Sa maslacem ćemo dobiti nešto tvrđi biskvit, ali zato ukusniji, a ulje će dati tu sočnost i mekoću. 

Krema

700 ml mlijeka

180 grama šećera

1 vanil šećer

80 grama gustina

250 grama maslaca ili margarina

Stavićemo 500 ml mlijeka da se skuha sa šećerom i vanil šećerom. U 200 ml mlijeka ćemo dobro umutiti gustin te dodati u prokuhano mlijeko, smanjiti temperaturu i skuhati. Kada smjesa bude mlaka, dodati maslac/margarin.

Redamo prhka kora – krema – biskvit (njega ćemo nakvasiti sa sokom od jedne narandže) – krema – prhka kora


Gore ganache (200 ml slatkog vrhnja za šlag i 200 grama čokolade za kuhanje. Sve zajedno skuhati).







Comments