Prhka pita sa malinama

Ovo vam je kao da jedete sladoled sa malinama. Savršenstvo okusa i mirisa. Fini okus maslaca, svježina malina, prhkost tijesta i ta ukusna krema sa vanilijom.



 

Potrebno je za tijesto:

100 grama šećera

5 žumanjaka

300 grama brašna

150 g maslaca

1 prašak za pecivo

Par kašika mlijeka

Potrebno za kremu:

150 g šećera

5 bjelanjaka

1 vanil šećer

2 pudinga od vanilije

50 ml ulja

300 grama malina



Plan rada:

  • Mikserom ćemo izmutiti žumanjke te dodati šećer i malo mlijeka.
  • Dodati maslac, te prosijati brašno sa praškom za pecivo. 
  • Ručno zamijesiti tijesto i po potrebi dodavati brašna. 
  • Podijeliti na dva dijela. Jedan ide u zamrzivač na 15 minuta, drugi možemo odmah razvaljati na pek papiru, koji ćemo odmah staviti u tepsiju i izbockati viljuškom.
  • Fil pripremamo tako što dobro izmutimo bjelanjke sa šećerom i vanil šećerom. Dodamo u snijeg dva pudinga (prah) i mutimo mikserom. 
  • Na kraju dodamo ulje i ručno izmiješamo.
  • Smjesu ravnomjerno raspodijelimo po kori te utisnemo maline. Ja maline uvijek malo pospem šećerom u prahu.
  • Izvadimo onaj dio kore iz zamrzivača i narendamo na maline.
  • Pečemo oko 30 minuta na 180 stepeni.
  • Pustiti da se ohladi i posuti prah šećerom.,


Comments