Potrebno je za tijesto:
200 grama oštrog brašna
200 grama mekog brašna
60 grama šećera
200 grama maslaca
2 žumanjka
1 prašak za pecivo
2 dl kiselog vrhnja
Potrebno je za nadjev:
200 grama rogača
3 dl mlijeka
250 grama šećera
180 grama mekog brašna
1 dl ulja
1/2 kesice praška za pecivo
2 bjelanjka (snijeg)
4 izrendane jabuke sa cimetom
Plan rada:
- Za tijesto ćemo prvo izmutiti žumanjke sa šećerom, dodati brašno, prašak za pecivo, kiselo vrhnje i maslac. Kada više ne možemo mikserom mutiti, nastavimo ručno. Podijelimo u dvije kugle, jednu stavimo u vrećicu i u zamrzivač. Drugu ćemo odmah razvaljati na pek papiru, staviti u pleh i izbockati viljuškom. Stavljamo odmah da se peče na 180 stepeni, 10 minuta.
- Za to vrijeme držite se ovog rasporeda: stavite mlijeko da se kuha, umutite bjelanjke u čvrst snijeg, a u jednu zdjelu pomješajte rogač i šećer. Kada nam je mlijeko provrelo, zalićemo rogač i šečer. Dodaćemo brašno, prašak za pecivo, ulje te bjelanjak. Sve izjednačimo.
- Izvadimo onu koru što se napola ispekla, stavimo na nju rendane jabuke sa cimetom, a na jabuke nadjev.
- Narendamo na nadjev onu koru iz zamrzivača i nastavimo peći na 180 stepeni oko 15 minuta, dok ne dobije zlaćanu boju.
Comments
Post a Comment