Pita od rogača




Potrebno je za tijesto:

200 grama oštrog brašna

200 grama mekog brašna

60 grama šećera

200 grama maslaca

2 žumanjka

1 prašak za pecivo

2 dl kiselog vrhnja

Potrebno je za nadjev:

200 grama rogača

3 dl mlijeka

250 grama šećera

180 grama mekog brašna

1 dl ulja

1/2 kesice praška za pecivo

2 bjelanjka (snijeg)

4 izrendane jabuke sa cimetom

Plan rada:

  • Za tijesto ćemo prvo izmutiti žumanjke sa šećerom, dodati brašno, prašak za pecivo, kiselo vrhnje i maslac. Kada više ne možemo mikserom mutiti, nastavimo ručno. Podijelimo u dvije kugle, jednu stavimo u vrećicu i u zamrzivač. Drugu ćemo odmah razvaljati na pek papiru, staviti u pleh i izbockati viljuškom. Stavljamo odmah da se peče na 180 stepeni, 10 minuta.
  • Za to vrijeme držite se ovog rasporeda: stavite mlijeko da se kuha, umutite bjelanjke u čvrst snijeg, a u jednu zdjelu pomješajte rogač i šećer. Kada nam je mlijeko provrelo, zalićemo rogač i šečer. Dodaćemo brašno, prašak za pecivo, ulje te bjelanjak. Sve izjednačimo.
  • Izvadimo onu koru što se napola ispekla, stavimo na nju rendane jabuke sa cimetom, a na jabuke nadjev.
  • Narendamo na nadjev onu koru iz zamrzivača i nastavimo peći na 180 stepeni oko 15 minuta, dok ne dobije zlaćanu boju.

 




 

Comments