Međimurska gibanica je dio tradicije i kolač koji će svojim raskošnim okusima učiniti zalogajni vatromet u vašim nepcima.
Nadjev od oraha
200 g mljevenih oraha
100 g šećera
100 ml vrućeg mlijeka
Malo ruma
Nadjev od sira
500 grama svježeg kravljeg sira
3 jaja
Naribana korica od limuna
100 grama šećera
vanilin šećer
prstohvat soli
Nadjev od maka
200 grama mljevenog maka
100 grama šećera
200 ml vrućeg mlijeka
Nadjev od jabuka
500 grama jabuka
100 grama šećera
Malo cimeta u prahu
Potrebne su nam još: gotove kore, maslac za premazivanje kora i kiselo vrhnje.
- Pripremimo sve nadjeve. Pomiješamo mljevene orahe, šećer i rum pa nadjev prelijemo mlijekom i promiješamo. Sve sastojke za nadjev od sira dobro promiješamo u drugoj zdjeli. Nadjev od maka ćemo pripremiti tako što pomiješamo mak i šećer i zalijemo mlijekom. Ogulićemo i naribati jabuke te dodati šećer i cimet.
- Pleh ćemo premazati maslacem, te slagati presavijene kore, premazati maslacem i redom na sljedeći način: nadjev od oraha - 2 kore premazana maslacem - nadjev od sira - 2 kore premazane maslacem - nadjev od maka - 2 kore premazane maslacem - nadjev od jabuka - 2 kore premazane kiselim vrhnjem.
- Pećemo u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stepeni, oko 45 minuta do sat.
Comments
Post a Comment