Mnogobrojne su verzije ovih štrudli i svako područje ima neku svoju tajnu, tradiciju, način i ljubav prema ovoj slastici. Nezaobilazan slatki detalj svake trpeze. Naišla sam na zanimljiv recept mađarske štrudle na blogu MIMI'S KINGDOM i moralo se odmah isprobati, a najviše zbog nadjeva. Savršen je.
Potrebno je za tijesto:
- 85 ml tople vode
- Kesica kvasca
- 350 grama brašna (za ovu štrudlu ide meko)
- 150 grama maslaca
- 70 grama šećera u prahu
- Prstohvat soli
Potrebno za fil:
- 300 grama orasa (ja sam stavila lješnjake)
- 80 grama prezli
- 4 kašike meda
- Grožđice po želji (ja sam stavila oko 50 grama)
- 150 grama šećera
- 5 kašika ulja
- 80 ml vode
- Jaje za premazivanje
- Plan rada:
- Zamijesimo tijesto i podijelimo odmah u dvije loptice te stavimo u frižider da odmara. Dovoljno je oko 45 minuta.
- Pripremimo fil tako što sve namirnice dobro izmiješamo i skuhamo. Ostavimo da se ogladi.
- Razvijemo tijesto na pek papiru u obliku pravougaonika. Stavimo fil (ostavite 1 cm bez fila sa svake strane). Urolajte obe štrudle.
- Stavićemo ih odmah u pleh i premazati žumancetom. Neka odmaraju na toplom.
- Nakon nekih pola sata, premažemo bjelancetom kojeg smo umutili. Stavimo pleh u frižider, na nekih pola sata ili duže ako imate vremena.
- Prije pečenja izbockamo čačkalicama. Sa svih strana.
- Peče se na 180 stepeni oko 20 minuta, pa još 30 minuta na 160.
- Mora se potpuno ohladiti.
Napomena: u receptu na pomenutom blogu ovoj štrudli treba mnogo vremena. Ja sam bila nestrpljiva te nisam mnogo čekala. Ali je odlična. Posebno nadjev.
Comments
Post a Comment