Mađarska štrudla

 Mnogobrojne su verzije ovih štrudli i svako područje ima neku svoju tajnu, tradiciju, način i ljubav prema ovoj slastici. Nezaobilazan slatki detalj svake trpeze. Naišla sam na zanimljiv recept mađarske štrudle na blogu MIMI'S KINGDOM i moralo se odmah isprobati, a najviše zbog nadjeva. Savršen je.



Potrebno je za tijesto:

  • 85 ml tople vode
  • Kesica kvasca
  • 350 grama brašna (za ovu štrudlu ide meko)
  • 150 grama maslaca
  • 70 grama šećera u prahu
  • Prstohvat soli

Potrebno za fil:

  • 300 grama orasa (ja sam stavila lješnjake)
  • 80 grama prezli
  • 4 kašike meda
  • Grožđice po želji (ja sam stavila oko 50 grama)
  • 150 grama šećera
  • 5 kašika ulja
  • 80 ml vode
  • Jaje za premazivanje
  • Plan rada:
  1. Zamijesimo tijesto i podijelimo odmah u dvije loptice te stavimo u frižider da odmara. Dovoljno je oko 45 minuta.
  2. Pripremimo fil tako što sve namirnice dobro izmiješamo i skuhamo. Ostavimo da se ogladi.
  3. Razvijemo tijesto na pek papiru u obliku pravougaonika. Stavimo fil (ostavite 1 cm bez fila sa svake strane). Urolajte obe štrudle.
  4. Stavićemo ih odmah u pleh i premazati žumancetom. Neka odmaraju na toplom.
  5. Nakon nekih pola sata, premažemo bjelancetom kojeg smo umutili. Stavimo pleh u frižider, na nekih pola sata ili duže ako imate vremena.
  6. Prije pečenja izbockamo čačkalicama. Sa svih strana.
  7. Peče se na 180 stepeni oko 20 minuta, pa još 30 minuta na 160.
  8. Mora se potpuno ohladiti.
Napomena: u receptu na pomenutom blogu ovoj štrudli treba mnogo vremena. Ja sam bila nestrpljiva te nisam mnogo čekala. Ali je odlična. Posebno nadjev.




Comments