Chili con carne

 Ako postoji omiljeno jelo, koje jedem gdje god i kad god sam, onda je to ovo. Tradicionalno meksičko jelo koje vodi porijeklo od Gospe u plavom. Nesuđene svetice iz Španije. Postoje brojne teorije kada, gdje i kako je nastalo, ali meni se ova priča dopada.


Potrebno je:

500 grama lijepe mljevene junetine

2 glavice crvenog luka

Bijelog luka po želji

500 grama paradaz sosa

Konzerva pasulja i kukuruza za ovu namjenu

Chilli paprika, kim, origano, so i biber

Ulje i šećer

Plan rada:

  • Crveni luk sitno isjeckamo i izdinstamo na ulju, na srednjoj temperaturi.
  • Dodamo meso, posolimo i poklopimo. Mješamo s vremena na vrijeme. 
  • Isjeckamo bijeli luk i u jednoj zdjelici pomiješamo sve ostale sastojke. U originalnom receptu idu dve kocke čokolade, ali ja koristim šećer.
  • Kada je voda isparila iz mesa, zalijemo sa pripremljenim umakom i neka se dista lagano oko 30 minuta.
  • Pred kraj dodamo pasulj i kukuruz. Još nekih 10 minuta neka se krčka.
  • Možete servirati sa rižom i krompirom.



Comments