Ako postoji omiljeno jelo, koje jedem gdje god i kad god sam, onda je to ovo. Tradicionalno meksičko jelo koje vodi porijeklo od Gospe u plavom. Nesuđene svetice iz Španije. Postoje brojne teorije kada, gdje i kako je nastalo, ali meni se ova priča dopada.
Potrebno je:
500 grama lijepe mljevene junetine
2 glavice crvenog luka
Bijelog luka po želji
500 grama paradaz sosa
Konzerva pasulja i kukuruza za ovu namjenu
Chilli paprika, kim, origano, so i biber
Ulje i šećer
Plan rada:
- Crveni luk sitno isjeckamo i izdinstamo na ulju, na srednjoj temperaturi.
- Dodamo meso, posolimo i poklopimo. Mješamo s vremena na vrijeme.
- Isjeckamo bijeli luk i u jednoj zdjelici pomiješamo sve ostale sastojke. U originalnom receptu idu dve kocke čokolade, ali ja koristim šećer.
- Kada je voda isparila iz mesa, zalijemo sa pripremljenim umakom i neka se dista lagano oko 30 minuta.
- Pred kraj dodamo pasulj i kukuruz. Još nekih 10 minuta neka se krčka.
- Možete servirati sa rižom i krompirom.
Comments
Post a Comment