Kada pomenemo kolač sa pekmezom, orasima i čokoladnom glazurom, znate li svi o kojem se radi?. Postoji veliki broj varijacija na temu ove slastice, ali ono što je autentično su orasi i isključivo domaći pekmez od kajsija. Kod ovog kolača najviše volim to što se sve peče zajedno, od kora do fila, osim glazure, koja je na na kraju priča za sebe i mnogo je i do nje. Najviše vremena će vam oduzeti razvijanje kora, ali ide, nije nemoguće.
Potrebno za tijesto:
500 gr brašna (ja kombinujem oštro i meko)
3 žumanjka
4 kašike šećera šećera
Prašak za pecivo
150 grama maslaca
1 dl mlijeka
Za fil:
3 bjelanjka
150 gr šećera
200 gr mljevenih orasa
Par kapi ruma
Pekmez po želji, ali kao što sam rekla, u originalnom
receptu to je marelica. Ja sam donju koru namazala marelicom, gornju sa
šljivom.
Čokoladna glazura:
200 gr čokolade za kuhanje
1 vrhnje za kuhanje
Plan rada:
- U plastičnoj zdjeli pomiješamo sve sastojke te dodamo maslac i toplo mlijeko. Možete zamijesiti mikserom, ali ja sam i rukom uspjela. Premjestiti na radnu površinu i još malo mijesiti, te podijeliti na 3 dijela. Ostaviti 15 minuta da “odmara”. Ja ne stavljam u frižider.
- Bijeli fil pripremiti tako što ćete izmutiti bjelanjke u čvrst snijeg, te dodati šećer. Još umutiti. Na kraju ručno dodati orase.
- Na pek papiru posutom brašnom svaki komad razvući valjkom u četvrtasti oblik (tanko i u dimenziji pleha). Prvu koru staviti u maslacem namašćen pleh i izbockati ju viljuškom. Namazati pekmezom i filom, te tako nastaviti do kraja. Zadnja kora se ne premazuje, samo se izbocka. Slobodno rukama pritisnite kolač na svim dijelovima, da se tako reći sve slijepi.
- Peći u zagrijanoj peći na 180 30 min. Ohlađeni kolač preliti čokoladnom glazurom.




Comments
Post a Comment