Žarbo kocke

 

Kada pomenemo kolač sa pekmezom, orasima i čokoladnom glazurom, znate li svi o kojem se radi?. Postoji veliki broj varijacija na temu ove slastice, ali ono što je autentično su orasi i isključivo domaći pekmez od kajsija. Kod ovog kolača najviše volim to što se sve peče zajedno, od kora do fila, osim glazure, koja je na na kraju priča za sebe i mnogo je i do nje. Najviše vremena će vam oduzeti razvijanje kora, ali ide, nije nemoguće.


 


 

Potrebno za tijesto:

500 gr brašna (ja kombinujem oštro i meko)

3 žumanjka

4 kašike šećera šećera

Prašak za pecivo

150 grama maslaca

1 dl mlijeka

Za fil:

3 bjelanjka

150 gr šećera

200 gr mljevenih orasa

Par kapi ruma

Pekmez po želji, ali kao što sam rekla, u originalnom receptu to je marelica. Ja sam donju koru namazala marelicom, gornju sa šljivom.

Čokoladna glazura:

200 gr čokolade za kuhanje

1 vrhnje za kuhanje

Plan rada:

  • U plastičnoj zdjeli pomiješamo sve sastojke te dodamo maslac i toplo mlijeko. Možete zamijesiti mikserom, ali ja sam i rukom uspjela. Premjestiti na radnu površinu i još malo mijesiti, te podijeliti na 3 dijela. Ostaviti 15 minuta da “odmara”. Ja ne stavljam u frižider.
  • Bijeli fil pripremiti tako što ćete izmutiti bjelanjke u čvrst snijeg, te dodati šećer. Još umutiti. Na kraju ručno dodati orase.
  • Na pek papiru posutom brašnom svaki komad razvući valjkom u četvrtasti oblik (tanko i u dimenziji pleha). Prvu koru staviti u maslacem namašćen pleh i izbockati ju viljuškom. Namazati pekmezom i filom, te tako nastaviti do kraja. Zadnja kora se ne premazuje, samo se izbocka. Slobodno rukama pritisnite kolač na svim dijelovima, da se tako reći sve slijepi.
  • Peći u zagrijanoj peći na 180 30 min. Ohlađeni kolač preliti čokoladnom glazurom.





Comments