Svinjski file (lungić) u rerni

 Brzo, jeftino, ukusno. Ne treba drugi opis. Svinjetinu skoro da i ne jedemo jer mi je stariji sin alergičan na nju, pa kad njega nema koristim priliku da spremam. Svinjski file je najmekši i najukusniji dio mesa. Veoma se brzo sprema, a ovo je recept sa kojim možete oduševiti vaše ukućane.


 Potrebno je:

  • 1 komad svinjskog filea
  • Začini
  • Pola kilograma bijelog krompira
  • Mozzarela ili polutvrdi sir koji inače koristite
  • Vlasac ili bosiljak
  • Bijeli luk
  • Peršun
Plan rada:
  1. Meso oprato, zasjeći na pojedinim dijelovima i staviti u marinadu (ulje, bijeli luk, peršun, vlasac).
  2. Krompir skuhati u slanoj vodi.
  3. Meso u tavi propeći sa svih strana da se uhvati zlatnožuta korica.
  4. Krompir procijediti, zaliti uljem gdje se peklo meso i napraviti pire.
  5. U pekač staviti pire i u sredinu meso.
  6. Posoliti po želji.
  7. Peći na 200 stepeni oko 20 minuta.
  8. Pred kraj staviti sir i staviti u pećnicu još 5 minuta.

 



Comments