Prhke štrudlice sa marmeladom

Što sam starija sve više volim suhe kolače. Kako praviti, tako i jesti. Ove štrudlice su divne. Spoj marmelade i pečenih lješnjaka je nešto najsavršenije što može da postoji, no svakako možete koristiti i orase. 


Potrebno je:
  • 500 grama brašna
  • 1 dcl mlijeka
  • 120 grama maslaca
  • 1 jaje
  • 80 grama šećera (mada slobodno možete i manje)
  • 1 vanil šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • Prstohvat soli
  1. Prosijaćemo brašno sa praškom za pecivo te dodati so.
  2. U jednoj zdjelici ćemo razmutiti jaje sa mlijekom i šećerom (neka se šećer rastopi)
  3. Pomiješati sve i dodati so i maslac.
  4. Zamijesiti tijesto i podijeliti na tri loptice.
  5. Svaku razvaljati u oblik pravougaonika.
  6. Namazati marmeladom i posuti mljevenim lješnjacima te zarolati.
  7. Sjeći na širinu oko 2cm (narašće)
  8. Krajeve uvaljati u krupnije sjeckane lješnjake.
  9. Peći na pek papiru u tepsiji, 25 minuta na 180 stepeni. Polegnite ih na onaj dio/presjek/kraj.
  10. Vruće uvaljati u prah šećer.



Comments