Pasta alla votka

 

Možete li zamisliti da sa malo luka, sosa od paradajza i pavlake, i to samo u nekoliko minuta, možete dobiti jedan od najboljih domaćih umaka za tjesteninu koji ste ikada jeli.  Samo sa nekoliko kapi votke koja oslobođa arome paradajza i začina, što je svakako osjetno u ovom slasnom umaku i dvostruko koncentrisanom pastom od paradajza, koja ima više okusa od standardnih namirnica, dobijamo savršenu kombinaciju.

 

Potrebno je: 

  • 1 srednji crveni luk
  • 4 češnja bijelog luka
  • 100 ml dvostruko koncentrisane paste od paradajza
  • 4 kašike parmazana
  • 2 kašike votke
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • pola kašičice ljute mljevene paprike
  • 2 kašike pavlake

 

  1. Oljuštite i sitno isjeckajte 1 crveni luk.
  2. Čvrsto razbijte 4 režnja bijelog luka ravnom stranom noža i uklonite koru.
  3. Zagrijte ulje, na srednjoj temperaturi. Dodajte luk i bijeli luk i kuvajte, neprestano mješajući, samo dok luk ne počne da žuti oko ivica, 5 minuta.
  4. Dodajte paradajz pastu i crvenu papriku i miješajte dok pasta ravnomjerno ne prekrije luk. Nastavite da kuvate, često mješajući, oko 5 minuta.
  5. Dodajte votku i promješajte.
  6. Izvadite oko 50 ml šolje ključale vode iz lonca (gdje su se kuhale makarone) i  u to dodajte pavlaku. Zatim sve polako  sjedinite (sa paradajz sosom) dok se ne formira glatki sos. Sklonite sa vatre.
  7. Dodajte još malo tečnosti od kuvanja tjestenine i mješajte da se sjedini, pa postepeno dodajte parmezan, neprestano mješajući da se sir istopi. Trebalo bi da imate glatki, sjajni sos koji premazuje svaki komad testenine.

 

Comments