Možete li zamisliti da sa malo luka, sosa od paradajza i pavlake, i to samo u nekoliko minuta, možete dobiti jedan od najboljih domaćih umaka za tjesteninu koji ste ikada jeli. Samo sa nekoliko kapi votke koja oslobođa arome paradajza i začina, što je svakako osjetno u ovom slasnom umaku i dvostruko koncentrisanom pastom od paradajza, koja ima više okusa od standardnih namirnica, dobijamo savršenu kombinaciju.
Potrebno je:
- 1 srednji crveni luk
- 4 češnja bijelog luka
- 100 ml dvostruko koncentrisane paste od paradajza
- 4 kašike parmazana
- 2 kašike votke
- 3 kašike maslinovog ulja
- pola kašičice ljute mljevene paprike
- 2 kašike pavlake
- Oljuštite i sitno isjeckajte 1 crveni luk.
- Čvrsto razbijte 4 režnja bijelog luka ravnom stranom noža i uklonite koru.
- Zagrijte ulje, na srednjoj temperaturi. Dodajte luk i bijeli luk i kuvajte, neprestano mješajući, samo dok luk ne počne da žuti oko ivica, 5 minuta.
- Dodajte paradajz pastu i crvenu papriku i miješajte dok pasta ravnomjerno ne prekrije luk. Nastavite da kuvate, često mješajući, oko 5 minuta.
- Dodajte votku i promješajte.
- Izvadite oko 50 ml šolje ključale vode iz lonca (gdje su se kuhale makarone) i u to dodajte pavlaku. Zatim sve polako sjedinite (sa paradajz sosom) dok se ne formira glatki sos. Sklonite sa vatre.
- Dodajte još malo tečnosti od kuvanja tjestenine i mješajte da se sjedini, pa postepeno dodajte parmezan, neprestano mješajući da se sir istopi. Trebalo bi da imate glatki, sjajni sos koji premazuje svaki komad testenine.

Comments
Post a Comment