Naan ili indijski hljeb, je jedan od omiljenih vikendanških doručaka kod nas. Sama priprema je vrlo jednostavna, no zahtjeva malo više vremena. Idealan za namaze, poput ajvara, kajmaka ili paštete.
Potrebno je:
- 500 grama brašna
- Pola kesice suhog kvasca
- 200 ml tople vode
- 50 ml toplog mlijeka
- 50 grama šećera
- 1 jaje
- So po želji
- Bijeli luk
- Maslac
Plan rada:
- Razmutimo kvasac u vodi i ostavimo da stoji neko vrijeme. Taman dok ostalo pripremimo. Stavite malo šećera. On godi kvascu da se aktivira.
- Prosijemo brašno, dodamo razmućeno jaje, so, oko kašiku maslaca, te dodajemo kvasac i toplo mlijeko i ostatak vode.
- Tijesto ne smije biti ni mnogo meko, a ni tvrdo.
- Prekrijemo i stoji oko sat.
- Premijesimo i pravimo loptice. Od ove smjese oko 7 loptica.
- Prekrijemo ih vlažnom krpom i neka stoje još 15 minuta.
- Maslac otopimo sa sitno sjeckanim bijelim lukom i peršunom.
- Loptice razvaljamo na 0.5 cm i premažemo maslacem i lukom.
- Ugrijemo teflonsku tavu te ju premažemo uljem.
- Lepinje pečemo sa svake strane oko 3 minute.


Comments
Post a Comment