Medena Kata

 Od prhkog tijesta najčešće se pripremaju razni sitni kolači i pite. Osnovne namirnice su margarin, maslac ili mast, šećer, jaja i brašno. Takođe, u tijesto se mogu staviti različiti orašasti plodovi, kakao i med kao u ovom slučaju. Od boje meda zavisi i boja kore. Radila sam sa medom od lavande, koji je inače blijeđi.  Vrlo bitno je da se kolači od prhkog tijesta odmah pospu šećerom u prahu i sutradan sijeku.



 Potrebno za tijesto:

  • 2 jaja
  • 20 gr masti
  • 2 kašike meda
  • 3 kašike mlijeka
  • 150 grama šećera
  • 450 grama brašna
  • Malo praška za pecivo
Potrebno za kremu:
  • 3 dcl mlijeka
  • 3 kašike oštrog brašna
  • 1 vanil šećer
  • 200 grama maslaca
  • 200 grama šećera u prahu
Tamniji pekmez za premaz. Ja sam ovaj put koristila od marelice, ali u originalnom receptu je od šljive.

Plan rada:
  1. Jedno jaje, mast, med, mlijeko i šećer dobro sjediniti sa mikserom i staviti da prokuha.
  2. Skinuti sa ringle i dodati umućeno jedno jaje, brašno i prašak za pecivo.
  3. Umijesiti tijesto.
  4. Podijelite na 4 jedna dijela i svaki stavite u zasebnu vrećicu da drži toplotu.
  5. Razvaljate 4 kore (vrlo tanko) i pečete na 180 stepeni oko 7 minuta. 
  6. Mlijeko sa brašnom dobro sjedinite da nema grudvica, dodate vanil šećer i skuhate na blagoj temperaturi.
  7. Kada se ohladi, dodate umućen maslac sa šećerom u prahu.
  8. Prva kora, pola fila, druga kora, namaz od pekmeza, treća kora, druga polovina fila i završavamo četvrtom korom.
Napomena: Ove kore se vrlo lako razvijaju i sve radite na pek papiru. Koji stavite na obrnuti dio pleha i pečete. Malo ih izbockajte viljuškom.






 

Comments