Od prhkog tijesta najčešće se pripremaju razni sitni kolači i pite. Osnovne namirnice su margarin, maslac ili mast, šećer, jaja i brašno. Takođe, u tijesto se mogu staviti različiti orašasti plodovi, kakao i med kao u ovom slučaju. Od boje meda zavisi i boja kore. Radila sam sa medom od lavande, koji je inače blijeđi. Vrlo bitno je da se kolači od prhkog tijesta odmah pospu šećerom u prahu i sutradan sijeku.
Potrebno za tijesto:
- 2 jaja
- 20 gr masti
- 2 kašike meda
- 3 kašike mlijeka
- 150 grama šećera
- 450 grama brašna
- Malo praška za pecivo
Potrebno za kremu:
- 3 dcl mlijeka
- 3 kašike oštrog brašna
- 1 vanil šećer
- 200 grama maslaca
- 200 grama šećera u prahu
Tamniji pekmez za premaz. Ja sam ovaj put koristila od marelice, ali u originalnom receptu je od šljive.
Plan rada:
- Jedno jaje, mast, med, mlijeko i šećer dobro sjediniti sa mikserom i staviti da prokuha.
- Skinuti sa ringle i dodati umućeno jedno jaje, brašno i prašak za pecivo.
- Umijesiti tijesto.
- Podijelite na 4 jedna dijela i svaki stavite u zasebnu vrećicu da drži toplotu.
- Razvaljate 4 kore (vrlo tanko) i pečete na 180 stepeni oko 7 minuta.
- Mlijeko sa brašnom dobro sjedinite da nema grudvica, dodate vanil šećer i skuhate na blagoj temperaturi.
- Kada se ohladi, dodate umućen maslac sa šećerom u prahu.
- Prva kora, pola fila, druga kora, namaz od pekmeza, treća kora, druga polovina fila i završavamo četvrtom korom.
Napomena: Ove kore se vrlo lako razvijaju i sve radite na pek papiru. Koji stavite na obrnuti dio pleha i pečete. Malo ih izbockajte viljuškom.



Comments
Post a Comment