Mađarica

 Da se razumijemo, ja u ovome nisam nikakav stručnjak sa stažom od nekoliko desetina kilograma mađarice. Ja sam samo istinski slatkoljubac ove poslastice. Ništa ovo nije komplikovano ni teško, obzirom koju količinu ovaj kolač pruža i kakvo zadovoljstvo.






Potrebno je za kore:

  • 600 grama brašna (kombinujte meko i oštro)
  • 2 jaja
  • 200 grama šećera
  • 150 grama maslaca
  • 1 čaša pavlake/kiselo vrhnje
  • 1 prašak za pecivo
  1. Prvo isjecite pek papir u željene dimenzije za kore. Ostavite sa strane. 
  2. Prosijemo brašno i prašak za pecivo.
  3. Dodajemo ostale sastojke i mijesimo rukama. Možete malo dodati brašna ako se lijepi za ruke. 
  4. Podijelimo u 5 loptica iste ili približne težine i razvaljamo na prethodno isječenom pek papiru. 
  5. Papir i same kore možemo malo pobrašnati da nam se ne lijepi. Formiramo željenu koru i lijepo isječemo krajeve. 
  6. Pećnicu ugrijemo na 180 stepeni i stavljamo koru po koru, na obrnuti pleh.
  7. Uključimo štopericu i na 8 minuta vadimo. 
Napomena: debljina razvaljane kore je jako tanka. Imajte u vidu da se od praška ona udvostruči.

Potrebno za kremu:
  • 1 litra mlijeka
  • 12 kašika oštrog brašna
  • 200 grama šećera
  • 200 grama maslaca/margarina
  • 200 grama čokolade za kuhanje
  • Malo ruma
  1. Stavimo 7dcl mlijeka da se kuha. Zajedno sa šećerom. 
  2. Ostatak mlijeka pomiješamo sa brašnom. Moramo ovo pažljivo raditi, da se ne stvore grudvice. Bukvalno kašiku po kašiku.
  3. Kada mlijeko prokuha dodajemo smjesu sa brašnom i mlijekom i miješamo dok se ne zgusne. Ovo je možda najbolje raditi mikserom, zbog grudvica. 
  4. Dodajemo u vruće margarin i čokoladu.
Slažemo mađaricu sa vrućom kremom. 
Obavezno stavite nešto teško na složenu mađaricu. Da bi se filovi lijepo izjednačili.

Što se tiče preliva, meni je uvijek uspješna kombinacija slatkog vrhnja i 100 grama čokolade.
Samo skuham.



Comments