Da se razumijemo, ja u ovome nisam nikakav stručnjak sa stažom od nekoliko desetina kilograma mađarice. Ja sam samo istinski slatkoljubac ove poslastice. Ništa ovo nije komplikovano ni teško, obzirom koju količinu ovaj kolač pruža i kakvo zadovoljstvo.
Potrebno je za kore:
- 600 grama brašna (kombinujte meko i oštro)
- 2 jaja
- 200 grama šećera
- 150 grama maslaca
- 1 čaša pavlake/kiselo vrhnje
- 1 prašak za pecivo
- Prvo isjecite pek papir u željene dimenzije za kore. Ostavite sa strane.
- Prosijemo brašno i prašak za pecivo.
- Dodajemo ostale sastojke i mijesimo rukama. Možete malo dodati brašna ako se lijepi za ruke.
- Podijelimo u 5 loptica iste ili približne težine i razvaljamo na prethodno isječenom pek papiru.
- Papir i same kore možemo malo pobrašnati da nam se ne lijepi. Formiramo željenu koru i lijepo isječemo krajeve.
- Pećnicu ugrijemo na 180 stepeni i stavljamo koru po koru, na obrnuti pleh.
- Uključimo štopericu i na 8 minuta vadimo.
Napomena: debljina razvaljane kore je jako tanka. Imajte u vidu da se od praška ona udvostruči.
Potrebno za kremu:
- 1 litra mlijeka
- 12 kašika oštrog brašna
- 200 grama šećera
- 200 grama maslaca/margarina
- 200 grama čokolade za kuhanje
- Malo ruma
- Stavimo 7dcl mlijeka da se kuha. Zajedno sa šećerom.
- Ostatak mlijeka pomiješamo sa brašnom. Moramo ovo pažljivo raditi, da se ne stvore grudvice. Bukvalno kašiku po kašiku.
- Kada mlijeko prokuha dodajemo smjesu sa brašnom i mlijekom i miješamo dok se ne zgusne. Ovo je možda najbolje raditi mikserom, zbog grudvica.
- Dodajemo u vruće margarin i čokoladu.
Slažemo mađaricu sa vrućom kremom.
Obavezno stavite nešto teško na složenu mađaricu. Da bi se filovi lijepo izjednačili.
Što se tiče preliva, meni je uvijek uspješna kombinacija slatkog vrhnja i 100 grama čokolade.
Samo skuham.


Comments
Post a Comment