Danas za vas imam pravu poslasticu, ukusne grčke krofne prelivene medom i posute sitno isjeckanim lješnjacima. Ove poslastice se zovu loukoumades ili grčke krofne, po ukusu slične našim krofnama, ali ih je mnogo lakše napraviti. Mogu vam garantovati da će vam biti izazov zaustaviti se na samo jednom ili dva, jer su potpuno savršeni.
Potrebno je:
400 grama mekog brašna
100 ml mlijeka
1 kvasac
200 ml jako vruće vode
20 grama šećera
1 jaje
Vanil šećer
Prstohvat soli
- Pomiješajte sve suhe sastojke, uključujući kvasac.
- Zatim dodajte jaje, vodu i mlijeko i dobro miješajte dok ne dobijete tečno tijesto slično testu za palačinke.
- Pokrijte komadom prozirne folije i ostavite da odstoji oko 1-2 sata (po toplom vremenu će proći manje vremena), sve dok tijesto ne utrostruči svoju veličinu i ne bude vidljivo mnogo mehurića vazduha.
- Kada je tijesto spremno, zagrijte mali lonac sa uljem na šporetu. Stavite par kapi rakije u hladno ulje. Kada se ulje zagrijje, umočite kašičicu u njega, a zatim izvadite kašičicu tijesta i nježno ga stavite u vrelo ulje. Pošto je tijesto jako prozračno, krofne plutaju, pa ih prevrćite s vremena na vrijeme kako biste bili sigurni da su ravnomjerno pečeni.
- Kada vaše krofnice poprime zlatnu boju, izvadite ih viljuškom i stavite ih na nekoliko slojeva kuhinjskog koluta da biste se riješili viška ulja.
Prelijte ih vruće sa medom i pospite na primjer orašastim plodovima. Mada ih možete preliti i topljenom čokoladom ili voćnim prelivom.


Comments
Post a Comment