Lijena pita sa jabukama


Postoje brojne varijacije na temu lijene pite. Svako ima svoj neki način i svoj neki recept. Ja imam sjećanje i po njemu ovo radim. 




Sastojci za kore:

250 g masti ili maslaca

1 jaje + 2 žumanceta

6 kašika šećera

40 ml mlijeka

1 kesica praška za pecivo

1 kesica vanilin šećera

500 g brašna (kombinujte meko i oštro)

Sastojci za fil:

Oko 1 kg jabuka (izrendanih)

300 g šećera

Cimeta po želji 

1 kašika griza

Postupak:

1.Ogulimo jabuke i izrendamo. Pospemo sa malo šećera da pusti sok i ostavimo oko pola sata. Ja stavim jabuke u cjedilo, a dole neku plastičnu zdjelicu. Taj sok sipamo u manju šerpu i dodajemo 300 grama šećera. Ako su jabuke slatke, onda manje. Neka zakuva, smanjimo i neka kuva oko 15 minuta. Mješamo s vremena na vrijeme. Na kraju dodajemo jabuke, griz i cimet. Ako izvadite jabuke iz zamrzivača, sve zajedno ( kada se odledi) stavite kuhati, na blagoj temperaturi oko 20 minuta. 

2.Idemo pripremati kore. U plastičnoj posudi prosijemo brašno sa praškom za pecivo i ostavimo sa strane.  Mast/maslac, jaje, žumanca, šećer i vanil šećer i mlijeko mutimo mikserom. Na kraju dodamo brašno, pa mijesimo rukom i podijelimo na dva dijela. Polovinu stavimo na pek papir (koji smo isjekli u veličini pleha), razvaljamo oklagijom i prebacimo u pleh te izbockamo viljuškom. Ja stavljam koru direktno na pleh, bez pek papira. Odmah ćemo i drugu koru ovako razvaljati na pleh papiru. On će nam služiti kao svojevrsni transfer da lakše prebacimo.

3.Preko donje stavljamo sav fil i lijepo ga izravnamo. Poklopimo drugom korom koju izbockamo isto.

4.Pečemo oko 20 minuta na 200°C, pa još 25-30 minuta na 180°C. 

5.Pita se mora ohladiti u potpunosti, nemojte žuriti sa rezanjem. 







Comments