Lazanje bolonjez

 Ja ipak više volim našu tradicionalnu musaku, ali ko mene pita. Meso mora biti dobro pripremljeno, po mogućnosti sa domaćim paradajz sosom i naravno, dosta mozzarele.


 Potrebno je:

  • 500 grama mljevenog mesa
  • Pakovanje tjestenine za lazanje
  • Mrkva i luk
  • Paradajz sos
  • Ulje
  • Maslac oko 40 grama
  • 100 grama brašna
  • 150 dcl mlijeka
  • Mozzarele ili nekog drugog sira.
Plan rada:

  1. Izdinstati sitno sjeckan luk i mrkvu, dodati meso i začiniti po želji. Ja dodajem so, biber, vlasac i bijeli luk. Poklopiti i neka lagano dinsta oko sat, na maloj temperaturi.  Pred kraj staviti sos paradajz.
  2. Bijeli sos pravimo tako što u maloj šerpici otopimo maslac. Dodajemo brašno lagano i miješamo. Zalijemo mlijekom. Sve lagano i na niskoj temperaturi.
  3. Tijesto za lazanje ja uvijek skuham u vreloj vodi i ocijedim.
  4. Uzmemo zdjelu. Podmažemo crvenim sosom i slažemo kore. Tako do kraja. 
  5. Na kraju zalijemo bijelim sosom.
  6. Gore dosta mozzarele.
  7. Poklopimo folijom i pečemo na 200 stepeni oko pola sata.



Comments