Ja ipak više volim našu tradicionalnu musaku, ali ko mene pita. Meso mora biti dobro pripremljeno, po mogućnosti sa domaćim paradajz sosom i naravno, dosta mozzarele.
Potrebno je:
- 500 grama mljevenog mesa
- Pakovanje tjestenine za lazanje
- Mrkva i luk
- Paradajz sos
- Ulje
- Maslac oko 40 grama
- 100 grama brašna
- 150 dcl mlijeka
- Mozzarele ili nekog drugog sira.
Plan rada:
- Izdinstati sitno sjeckan luk i mrkvu, dodati meso i začiniti po želji. Ja dodajem so, biber, vlasac i bijeli luk. Poklopiti i neka lagano dinsta oko sat, na maloj temperaturi. Pred kraj staviti sos paradajz.
- Bijeli sos pravimo tako što u maloj šerpici otopimo maslac. Dodajemo brašno lagano i miješamo. Zalijemo mlijekom. Sve lagano i na niskoj temperaturi.
- Tijesto za lazanje ja uvijek skuham u vreloj vodi i ocijedim.
- Uzmemo zdjelu. Podmažemo crvenim sosom i slažemo kore. Tako do kraja.
- Na kraju zalijemo bijelim sosom.
- Gore dosta mozzarele.
- Poklopimo folijom i pečemo na 200 stepeni oko pola sata.



Comments
Post a Comment