Jogurt kiflice

 

Ovo je recept koji jednom zapišete i uvijek je tu. Naljepljen na frižider. Jedino tijesto za kiflice kojim sutra ne možete nekome razbiti nešto. Kako to obično biva, bar kod mene. 


 

Potrebno je: 

500 grama brašna

1 suhi kvasac

Malo praška za pecivo

100 ml mlijeka

1 čaša jogurta

1 čaša ulja

Soli po želji

Prstohvat šećera

2 žumanca

1 jaje

  • Staviti kvasac da nadođe sa malo toplog mlijeka, brašna i prstohvat šećera.
  • Prosijati ostatak brašna, dodati so te nadošli kvasac. Zatim sve ostale sastojke.
  • Zamijesiti mekano i glatko tijesto i ostavimo ih da odmara.
  • Nakon 30 minuta razvaljamo u oblik pravougaonika i sječemo na manje dijelove, odnosno manje pravougaonike. Punimo i rolamo viršalama.
  • Pokušaću slikovito objasniti. Pravougaonik po dužoj strani rasječemo na 4 trake, ali ne do kraja. Na taj kraj nam ide viršla. I onda od viršle krećemo i rolamo.
  • Svaku kiflicu premažemo prethodno umućenim jajetom i pospemo susamom.
  • Pečemo na 200 stepeni oko 20 minuta.



Comments