Ovo je recept koji jednom zapišete i uvijek je tu. Naljepljen na frižider. Jedino tijesto za kiflice kojim sutra ne možete nekome razbiti nešto. Kako to obično biva, bar kod mene.
Potrebno je:
500 grama brašna
1 suhi kvasac
Malo praška za pecivo
100 ml mlijeka
1 čaša jogurta
1 čaša ulja
Soli po želji
Prstohvat šećera
2 žumanca
1 jaje
- Staviti kvasac da nadođe sa malo toplog mlijeka, brašna i prstohvat šećera.
- Prosijati ostatak brašna, dodati so te nadošli kvasac. Zatim sve ostale sastojke.
- Zamijesiti mekano i glatko tijesto i ostavimo ih da odmara.
- Nakon 30 minuta razvaljamo u oblik pravougaonika i sječemo na manje dijelove, odnosno manje pravougaonike. Punimo i rolamo viršalama.
- Pokušaću slikovito objasniti. Pravougaonik po dužoj strani rasječemo na 4 trake, ali ne do kraja. Na taj kraj nam ide viršla. I onda od viršle krećemo i rolamo.
- Svaku kiflicu premažemo prethodno umućenim jajetom i pospemo susamom.
- Pečemo na 200 stepeni oko 20 minuta.



Comments
Post a Comment