Buhtle

 Buhtle su kraljice dizanog tijesta. 


 Ne želim mnogo pisati o tome šta je potrebno i neke uopštene podatke o receptu. Pisaću vam ono najbitnije.


Plan rada:

  • Brašno koristim tip 500, mlin Stojanović. Oko 500 grama prosijem na cjedilo od čaja (ono veće metalno). 
  • Od tog brašna uzmem dve kašike, stavim u neku zdjelicu. Stavim jedan suhi kvasac i malo šećera. Zalijem sa 1 dl toplog mlijeka i promiješam. Pustim da se diže. 
  • Kada se digla pjenica, prebacim sve u brašno i dodajem: jedno razmućemo žumanjce, 1 veliku kašiku pavlake, oko 1.5 dl toplog mlijeka, 3 kašike šećera, malo narendane limunove korice, prstohvat soli, 20 grama maslaca i oko 20 ml ulja.
  • Sve lijepo zamijesim i prekrijem najlonskom vrećicom i stavim na toplo.
  • Kada se udvostručilo, stavim na radnu ploču na koju sam rasula malo brašna. Oklagijom razvučem.
  • Ja vadim krugove čaše. Ljepše mi buhte ispadnu. Punim džemom ili eurokremom.
  • Pažljivo ih smotam kao da vežem džak.
  • Slažem na pouljeni pleh.
  • Pečem odmah na 180 stepeni oko 30 minuta i čim ih izvadim premažem uljem.




Comments