Varivo sa graškom i junetinom

 Volim klasična variva. Ona na kojima smo i mi odrasli, sa normalnim i lako dostupnim namirnicama. Grašak volimo na razne načine, što je svakako moja olakšica, jer većini variva upravo ovo povrće da tu punoću ukusa. Ne koristim krompir jer mi je ovo najčešće varijanta za sutra, ali svakako možete ubaciti.


 Plan rada:

  • Sitni isjeckamo crveni luk i mrkvu te prodinstamo na ulju.
  • Dodamo sitno sjecano meso (junetina).
  • Dinstamo zajedno oko pola sata.
  • U jednom lončiću prokuhamo jednu kocku za juhu u 2dcl vode i prelijemo preko mesa. Ovo se krčka još pola sata. Stavimo i lovor list.
  • Dodamo povrća šta imamo. Celer, paradajz, paprika...ništa neće biti višak. 
  • Posolimo i pobiberimo te dodamo grašak. Neka krčka dok grašak ne omekani.
  • Dodamo kašiku brašna i malo crvene paprike i dobro izmješamo.
  • Zalijemo litrom vode.
  • Kada prokuha, stavljamo domaće noklice.


Comments