Ukusna čorba od leće

 Svi znamo koliko je leće zdravo, a posebno se preporučuje osobama koje vode borbu sa holesterolom. Međutim, meni je i jako ukusno. Postoje različite vrste, no ja koristim žuto. Najviše iz razloga jer se raskuha, pa od klinaca nemam ta neka pitanja zašto, kako i jel moram. Kobasicu možete a i ne morate koristiti. Mi volimo miris mesa, tako da nekada propržim i malo slanine.


 Potrebno je:

  • Oko 100 grama leća 
  • Mrkva i crveni luk 
  • Lovor
  • Svježa paprika
  • Kranjska kobasica ili slanina
  • Začini
  • Kašika brašna
  • Malo crvene paprike
  • Naturetta sos vrlo često koristim. Odličan mi je za sva variva (slika dole niže i nije reklama. Stvarno je odličan i iskreno ga preporučujem).


Plan rada:
  • Leće i lovorov list staviti kuhati u slanoj vodi. Nakon 5 minuta procijediti i ostaviti sa strane.
  • Sitno isjeckati luk i mrkvu. Najbolje ako imate sjecko, te staviti na malo maslinovog ulja da se dinsta. Dodati sitno sjeckanu papriku i kobasice narezane na kolutove. Malo promiješati. 
  • Dodati kašiku brašna i promiješati te zaliti vodom. Začiniti po želji.
  • Dodati sitno sjeckan krompir na kockice i leće, kao i dve kašike sosa. Možete i malu kašiku crvene paprike u prahu.
  • Kuhati dok krompir ne omekani.

Comments