Sarma u blitvi, blitva sarma, sarma od blitve, rolnice u blitvi...pojma nemam kako bih ovo nazvala, ali vrijedi da probate, ako volite blitvu. Sarmu motaju u svašta nešto, pogotovo ljeti kada nam nije dostupan kiseli kupus. Uvijek mi bude žao tih listova blitve koji propadaju, jer ona toliko buja da nema šanse da može da se pojede, ako ne želiš da se pretvoriš u nju.
Potrebno je za 4 osobe:
- 10 većih listova blitve
- 300 grama mljevenog mesa
- Šolja riže
- Začini
- Pavlaka
- Luk bijeli i crveni
- Jaje
Plan rada:
- Operemo listove blitve, potopimo u hladnu i slanu vodu te stavimo da prokuha. Drške malo odsječemo, da ne budu krajevi kruti. Ovo traje oko 3 minute (kad prokuha).
- Stavimo rižu da se obari/skuha u vodi (posolimo ili stavimo kocku za juhu).
- Meso izdinstanom na ulju, sa lukom (bijelim i crvenim sitno sjeckanim). Dodamo začine (so i biber).
- Blitvu procijedimo i odmah polijemo hladnom vodom, da bi zadržala lijepu zelenu boju.
- Sjedinimo rižu i meso.
- Uzmemo dasku, stavimo list blitve, napunimo mesom i rolamo. Bočne krajeve stavimo prema unutra, da nam meso ne ispada.
- Redamo u nauljenu vatrostalnu zdjelu.
- Zalijemo jajetom i pavlakom (ovo smo zajedno izmutili, a može i malo soli).
- Pečemo na 200 stepeni oko pola sata.



Comments
Post a Comment