Prije par dana imala sam priliku da jedem ovo jelo u jednom poznatom i renomiranom restoranu. Osnovna mana je što gljive nisu bile prokuhane te izazivaju taj osjećaj nadutosti i mučnine. Vrlo jednostavno, ukusno i lagano jelo. Prilog možete kombinovati, od makarona, pirea ili njoke.
Potrebno je:
2 manja pileća filea (za 4 osobe)
1 manji crveni luk
2 čena bijelog luka
200 ml bijelog vina
Vrhnje za kuhanje
Začini
20 grama maslaca
Brašno
Postupak:
- Isjeći luk i prodinstati kratko na ulju.
- Piletinu oprati i isjeći na manje komade, uvaljati u brašno i ubaciti u ulje neka se malo dinsta. Poklopiti da izađe nepotrebna tekućina. Ovo traje oko 10 minuta.
- Šampinjone isjeći na listiće i prokuhati u vodi. Procijediti čim baci ključ.
- Piletinu otklopiti i malo zapeći. Paziti da ne zagori. Čisto da se na nekome uhvati ona zlatno-žuta korica.
- Dodati šampinjone i vino. Pustiti da se dinsta 15 minuta.
- Pri kraju dodati vrhnje za kuhanje.
- Prilog po želji.
Napomena: ja ne volim kada ima previše safta, no vi to možete korigovati dodavanje više vina ili vrhnja.

Comments
Post a Comment