Piletina u umaku od šampinjona

 Prije par dana imala sam priliku da jedem ovo jelo u jednom poznatom i renomiranom restoranu. Osnovna mana je što gljive nisu bile prokuhane te izazivaju taj osjećaj nadutosti i mučnine. Vrlo jednostavno, ukusno i lagano jelo. Prilog možete kombinovati, od makarona, pirea ili njoke.


Potrebno je:

2 manja pileća filea (za 4 osobe)

1 manji crveni luk

2 čena bijelog luka

200 ml bijelog vina

Vrhnje za kuhanje

Začini

20 grama maslaca

Brašno

Postupak:

  • Isjeći luk i prodinstati kratko na ulju.
  • Piletinu oprati i isjeći na manje komade, uvaljati u brašno i ubaciti u ulje neka se malo dinsta. Poklopiti da izađe nepotrebna tekućina. Ovo traje oko 10 minuta.
  • Šampinjone isjeći na listiće i prokuhati u vodi. Procijediti čim baci ključ.
  • Piletinu otklopiti i malo zapeći. Paziti da ne zagori. Čisto da se na nekome uhvati ona zlatno-žuta korica. 
  • Dodati šampinjone i vino. Pustiti da se dinsta 15 minuta.
  • Pri kraju dodati vrhnje za kuhanje. 
  • Prilog po želji.
Napomena: ja ne volim kada ima previše safta, no vi to možete korigovati dodavanje više vina ili vrhnja.

Comments