Postoje mnogobrojni načini pripreme piletine i svako od nas ima onaj svoj omiljeni šmek. Kod mene je vrlo bitno i važno da je sočna i da ima neku aromu, a u ovom receptu je to sve sadržano. Limun je glavni "krivac" za sve. Veoma lako jelo za pripremu, čak i za početnike.
Potrebno je:
- Pileća prsa
- Prezle/krušne mrvice
- Brašno
- Začini
- Mast ili ulje
- Krompir
- Limun
Plan rada:
- Pileća prsa isjeći uzduž, širine oko 3 cm
- Začiniti ih i uvaljati u smjesu brašna, prezli i začina.
- U zagrijanoj tavi (ja na masti radim ovaj dio) propeći piletinu da se uhvati zlatno-žuta korica.
- Prebaciti komade piletine u vatrostalnu zdjelu.
- Krompir isjeći na kolutove, začiniti i poredati.
- Limun dobro oprati, polovinu iscjediti po piletini, drugu polovinu isjeći na kolutove i poredati.
- Sve zaliti masću iz tiganja.
- Peći na 200 stepeni oko 30 minuta.


Comments
Post a Comment