Pileća prsa sa limunom

 Postoje mnogobrojni načini pripreme piletine i svako od nas ima onaj svoj omiljeni šmek. Kod mene je vrlo bitno i važno da je sočna i da ima neku aromu, a u ovom receptu je to sve sadržano. Limun je glavni "krivac" za sve. Veoma lako jelo za pripremu, čak i za početnike.


Potrebno je:

  • Pileća prsa
  • Prezle/krušne mrvice
  • Brašno
  • Začini
  • Mast ili ulje
  • Krompir
  • Limun
Plan rada:
  • Pileća prsa isjeći uzduž, širine oko 3 cm
  • Začiniti ih i uvaljati u smjesu brašna, prezli i začina.
  • U zagrijanoj tavi (ja na masti radim ovaj dio) propeći piletinu da se uhvati zlatno-žuta korica.
  • Prebaciti komade piletine u vatrostalnu zdjelu.
  • Krompir isjeći na kolutove, začiniti i poredati.
  • Limun dobro oprati, polovinu iscjediti po piletini, drugu polovinu isjeći na kolutove i poredati.
  • Sve zaliti masću iz tiganja.
  • Peći na 200 stepeni oko 30 minuta.


Comments