Focaccia me uvijek podsjeća na Rovinj i jednu mirisnu foccaciu iz lokalne pekare. Taj miris, hrskavost, ukus...hm. Nezaboravno. Kod focaccia-e je najbitnije da je tanka, otprilike 1.5 cm, maslinovo ulje i krupna morska so. Nema puno izmišljanja.
Potrebno je:
- Oko 300 grama brašna tip 500
- 1 suhi kvasac
- Maslinovo ulje (nemam mjere, ništa neće biti od viška)
- Prstohvat šećera
- So
- 200 ml tople vode
- Prosijte brašno.
- Dodajte kvasac i promješajte.
- Zatim so i šećer.
- Maslinovo ulje i voda.
- Dobro mješajte kašikom. Bar pet minuta da se stvaraju mjehurići.
- Ostavite na toplom da se diže sat vremena.
- Uzmite tepsiju i nauljite maslinovim uljem.
- Sipajte smjesu i prstima bodite te ravnomjerno raspodjelite po tepsiji.
- Pomiješajte so, malo vode i maslinovo ulje i još jednom prstima po tijestu.
- Po želji možete staviti povrće (ruzmarin, cherry paradajz, luk itd).
- Neka se diže još pola sata i pečete na 200 stepeni.


Comments
Post a Comment