Moja Focaccia

 Focaccia me uvijek podsjeća na Rovinj i jednu mirisnu foccaciu iz lokalne pekare. Taj miris, hrskavost, ukus...hm. Nezaboravno. Kod focaccia-e je najbitnije da je tanka, otprilike 1.5 cm, maslinovo ulje i krupna morska so. Nema puno izmišljanja.


 Potrebno je:

  • Oko 300 grama brašna tip 500
  • 1 suhi kvasac
  • Maslinovo ulje (nemam mjere, ništa neće biti od viška)
  • Prstohvat šećera
  • So
  • 200 ml tople vode
  1. Prosijte brašno.
  2. Dodajte kvasac i promješajte.
  3. Zatim so i šećer.
  4. Maslinovo ulje i voda.
  5. Dobro mješajte kašikom. Bar pet minuta da se stvaraju mjehurići.
  6. Ostavite na toplom da se diže sat vremena.
  7. Uzmite tepsiju i nauljite maslinovim uljem.
  8. Sipajte smjesu i prstima bodite te ravnomjerno raspodjelite po tepsiji.
  9. Pomiješajte so, malo vode i maslinovo ulje i još jednom prstima po tijestu.
  10. Po želji možete staviti povrće (ruzmarin, cherry paradajz, luk itd).
  11. Neka se diže još pola sata i pečete na 200 stepeni.


Comments