Lijena pita sa makom

 Sve što je sa makom, ne može da ne valja.  Sve što se zove lijena pita, ne može da ne valja. E ovo je jedno jako kvalitetno i ukusno savršenstvo.




 Potrebno je za tijesto:

  1. 200 grama maslaca
  2. 100 grama šećera
  3. 1 vanil šećer
  4. 1 limun za korom i sokom
  5. 1 velika kašika pavlake
  6. 1 cijelo jaje i 1 žumance
  7. 1 prašak za pecivo
  8. Oko 700 grama oštrog brašna
  • Maslac izmiksamo sa šećerom i vanil šećerom.
  • Limun dobro operemo i izrendamo koru i iscijedimo sok (ja uvijek sve ovo od pola limuna).
  • Dodamo pavlaku, jaja i miksamo dalje.
  • Na kraju dodamo brašno i prašak ze pecivo. Uvijek prosijemo prašak za pecivo sa brašnom.
  • Rukama mijesimo i možemo po potrebi da dodajemo brašno.
  • Tijesto umotamo u foliju i kratko u zamrzivač da se stegne.
Za fil pomiješamo 200 grama maka (ja kupujemo Šaframov), 3 dcl mlijeka, 100 grama šećera i 1 kašiku gustina. Stavimo da prokuha i odmah sklonimo da se hladi.

Vadimo tijesto. Dijelimo na pola. Razvaljamo i stavimo u tepsiju (izbockajte viljuškom). Ravnomjerno raspodijelimo smjesu sa makom. Drugu polovicu narendamo.

Pečemo na 180 stepeni pola sata.




Comments