Sve što je sa makom, ne može da ne valja. Sve što se zove lijena pita, ne može da ne valja. E ovo je jedno jako kvalitetno i ukusno savršenstvo.
Potrebno je za tijesto:
- 200 grama maslaca
- 100 grama šećera
- 1 vanil šećer
- 1 limun za korom i sokom
- 1 velika kašika pavlake
- 1 cijelo jaje i 1 žumance
- 1 prašak za pecivo
- Oko 700 grama oštrog brašna
- Maslac izmiksamo sa šećerom i vanil šećerom.
- Limun dobro operemo i izrendamo koru i iscijedimo sok (ja uvijek sve ovo od pola limuna).
- Dodamo pavlaku, jaja i miksamo dalje.
- Na kraju dodamo brašno i prašak ze pecivo. Uvijek prosijemo prašak za pecivo sa brašnom.
- Rukama mijesimo i možemo po potrebi da dodajemo brašno.
- Tijesto umotamo u foliju i kratko u zamrzivač da se stegne.
Za fil pomiješamo 200 grama maka (ja kupujemo Šaframov), 3 dcl mlijeka, 100 grama šećera i 1 kašiku gustina. Stavimo da prokuha i odmah sklonimo da se hladi.
Vadimo tijesto. Dijelimo na pola. Razvaljamo i stavimo u tepsiju (izbockajte viljuškom). Ravnomjerno raspodijelimo smjesu sa makom. Drugu polovicu narendamo.
Pečemo na 180 stepeni pola sata.


Comments
Post a Comment