Domaći burgeri

 Prije par godina osvojih neku nagradicu za najbolji burger, a pojma imala nisam da ja to umijem i da je to jako lako. Sad se ispraksah i sva sam ponosna. Lepinje su takođe domaće, od tangzhong tijesta, pisala sam vam ranije recept. Meso za burgere se peče u rerni, što je super.


 



Potrebno je:

  • 400 grama mljevene junetine (možete staviti i malo svinjetine, zbog masnoće)
  • Jedno jaje
  • Začini (koristim so, biber i crvenu papriku)
  • Malo sredine kruha natoljenu u mlijeku
  • Crveni i bijeli luk
  • Malo maslinovog ulja
  • Mala kašika praška za pecivo
Plan rada:
  1. Bijeli luk stavite kuhati nekih 10 minuta pa kasnije zajedno isjeckajte sa crvenim lukom. Ostavite kašiku tečnosti od kuhanja,trebaće nam za aromu;
  2. Natopite sredinu kruha sa mlijeko. Ocijedite prije sjedinjavanja sa mesom.
  3. U plastičnoj posudi izmješajte meso, luk, kruh, začine, jaje, prašak za pecivo i malo maslinovog ulja. Dobro izmješajte. Neka stoji sat vremena u frižideru. 
  4. Pečete u rerni na 180 stepeni. Šnicle oblikujete po želji i slažete na pek papir. Peče se 10 minuta sa jedne strane i 10 sa druge. Možete staviti list mozzarele da se rastopi.
  5. To je to. Bez ulja, masnoće...





Comments