Varivo od kelja

 Čujem danas da se kelj rijetko nalazi na našim trpezama, da polako iščezava. Što je poprilično tužna činjenica jer je kelj jedna divota. Predstavljam vam recept koji ja često i jedino pravim. Kobasica i slanina daju taj poseban šmek.


Potrebno je:

Glavica kelja

Crveni i bijeli luk

Mrkva, celer i peršun

Lovorov list

3 krompira isječenih na kocke

Svježa paprika isječena na trakice

Paradajz sos ili jedan paradajz sitno isjeckan

Malo slanine i kranjska kobasica

Ulje, začini.



Plan rada:

  • Kelj isjeći na tanke rezance i pofuriti u vreloj i slanoj vodi. Procijediti.
  • Na ulju prodinstati sitno sjeckan crveni i bijeli luk. Dodati sitno sjeckanu mrkvu i celer, kao i slaninu. Naliti malo vode.
  • Dodati kelj, papriku, začine, lovorov list. Dinstati pola sata uz dodavanje vode.
  • Dodati kobasicu i krompir, po želji dodati još vode kao i paradajz (sos ili cijeli paradajz sitno isjeckan)
  • Promiješati kašiku crvene paprike i kuhati dok krompir ne omekša.
Po želji možete dodavati povrće po želji. Nećete pogriješiti.



Comments