Čujem danas da se kelj rijetko nalazi na našim trpezama, da polako iščezava. Što je poprilično tužna činjenica jer je kelj jedna divota. Predstavljam vam recept koji ja često i jedino pravim. Kobasica i slanina daju taj poseban šmek.
Potrebno je:
Glavica kelja
Crveni i bijeli luk
Mrkva, celer i peršun
Lovorov list
3 krompira isječenih na kocke
Svježa paprika isječena na trakice
Paradajz sos ili jedan paradajz sitno isjeckan
Malo slanine i kranjska kobasica
Ulje, začini.
Plan rada:
- Kelj isjeći na tanke rezance i pofuriti u vreloj i slanoj vodi. Procijediti.
- Na ulju prodinstati sitno sjeckan crveni i bijeli luk. Dodati sitno sjeckanu mrkvu i celer, kao i slaninu. Naliti malo vode.
- Dodati kelj, papriku, začine, lovorov list. Dinstati pola sata uz dodavanje vode.
- Dodati kobasicu i krompir, po želji dodati još vode kao i paradajz (sos ili cijeli paradajz sitno isjeckan)
- Promiješati kašiku crvene paprike i kuhati dok krompir ne omekša.
Po želji možete dodavati povrće po želji. Nećete pogriješiti.


Comments
Post a Comment