Špageti bolonjeze

 Ja ne znam zašto je u restoranima toliki problem napraviti ovo jelo. Niti znaju napraviti špagete, a bogme niti umak od mljevenog mesa. U mojoj kuhinji je ovo najčešće spremano jelo. Ne zato što je brzo, tu se svi varaju. Junetinu morate pirjati do dva sata i to je glavna caka. Ovo jelo je idealno da spremite u male posude za zamrzivač.


Potrebno je:

  • Tanke špagete (Barilla je moj savjet)
  • 300 grama junetine (mada ja pravim katkad od kilogram i ostatak zaledim)
  • 50 ml paradajz sosa (nikad i nikad kečap)
  • 1 glavica luka i dva režnja bijelog luka
  • Možete i jednu mrkvu i celer
  • Origano i bosiljak (ako nemate svježe, može i sušeno)
  • Začini
  • Ulje



Plan rada:

  • Luk pirjamo na ulju i to na blagoj temperaturi.
  • Dodamo mrkvu i celer (sve jako sitno sjeckano).
  • Nakon par minuta meso i bijeli luk.
  • Poklopimo i pustimo na meso pusti vodu. Tako se pirja bar sat vremena. Lagano.
  • Otklopimo i voda će lagano nestajati. Tada posolimo i pobiberimo.
  • Pred kraj dodajemo paradajz sos, origano i bosiljak.
  • Špagete kuhate po uputama.



Comments