Faširane šnicle. Ovo je bilo prvo jelo koje sam napravila u braku, par dana nakon vjenčanja i test je prošao. A i da nije, kao da bi bilo nazad. Šalu na stranu, ovo sam naučila još kao dijete i spada u jedno od najčešćih jela koje spremam. Samo se mijenja prilog.
Potrebno je:
300 grama mljevenog mesa
1 glavica crvenog luka
3 čena bijelog luka
Prezle
1 jaje
Začini (so, biber i crvena paprika)
Postupak:
- Isjecite luk što sitnije možete.
- Meso, luk, prezle, jaje i začine dobro izmješajte rukama. Napominjem da neko kvasi kruh sa mlijekom i to koristi umjesto prezli. Ali meni je ovako jednostavnije.
- Ostavite u frižideru oko pola sata.
- Formirajte šnicle rukama.
- Uvaljajte u prezle.
- Pržite na ulju ili masti. Pazite, ne smije biti vruće. Prže se natanane.
- Vadite na ubrus ili salvetu.
Postupak za jedinu rižu koju moji ukućani vole:
- Sitno isjeckam luk i mrkvu i prodinstam malo na ulju.
- Dodam rižu i malo je na ulju "propečem".
- Zalijem vodom preko riže i dodam začine (so, biber i kurkumu ili kari).
- Dolijevam vode po potrebi, ne miješam i sve se krčka na laganoj temperaturi oko 20 minuta


Comments
Post a Comment