Šnicle od mljevenog mesa

Faširane šnicle. Ovo je bilo prvo jelo koje sam napravila u braku, par dana nakon vjenčanja i test je prošao. A i da nije, kao da bi bilo nazad. Šalu na stranu, ovo sam naučila još kao dijete i spada u jedno od najčešćih jela koje spremam. Samo se mijenja prilog.


Potrebno je:

300 grama mljevenog mesa

1 glavica crvenog luka

3 čena bijelog luka

Prezle

1 jaje

Začini (so, biber i crvena paprika)

Postupak:

  • Isjecite luk što sitnije možete.
  • Meso, luk, prezle, jaje i začine dobro izmješajte rukama. Napominjem da neko kvasi kruh sa mlijekom i to koristi umjesto prezli. Ali meni je ovako jednostavnije.
  • Ostavite u frižideru oko pola sata.
  • Formirajte šnicle rukama.
  • Uvaljajte u prezle.
  • Pržite na ulju ili masti. Pazite, ne smije biti vruće. Prže se natanane.
  • Vadite na ubrus ili salvetu.


Postupak za jedinu rižu koju moji ukućani vole:
  • Sitno isjeckam luk i mrkvu i prodinstam malo na ulju.
  • Dodam rižu i malo je na ulju "propečem".
  • Zalijem vodom preko riže i dodam začine (so, biber i kurkumu ili kari).
  • Dolijevam vode po potrebi, ne miješam i sve se krčka na laganoj temperaturi oko 20 minuta 

Comments