Smatram da ovaj kolač zaslužuje mnogo bolji naziv od trenutnog kojeg nosi. Ja bih ga nazvala "Rajski kolač". Kao prvo, opisuje ga jednostavnost, zatim perfekcija okusa i savršenstvo presjeka. Nikada ne možete pogriješiti sa ovim odabirom. Mnogi ga prave u obliku torte, znači u okruglom kalupu, ali ja sam više za klasične šnite.
Potrebno je za tijesto:
- 250 grama brašna
- 100 grama šećera
- 1 prašak za pecivo
- 80 grama maslaca
- 1 jaje
- Vanil šećer
- 1 kašika milerama
Rukama sve sastojke lagano izmješajte. Moj savjet je da istopite maslac. Kada ste napravili jednoličnu smjesu, uzmite pleh, podmažite maslacem i rukama utisnite ravnomjerno tijesto. U nekim receptima piše da mora u zamrzivač, mada ja nikada ne stavljam.
Potrebno za fil:
- 500 ml mlijeka
- 2 pudinga od vanilije
- 400 grama milerama (ovo mi je dovoljno za kalup 20*30)
- 200 grama šećera
- Voće
Stavite 300 ml mlijeka i šećer kuhati, a ostatak izmješate sa pudingom. Kada provri skuhate puding. U vruće dodate mileram i izmješate. Možete mikserom da se ne bi stvorile grudvice od pudinga.
Prelijete na tijesto.
Poredate voće po želji i sve zajedno pečete sat vremena na 180 stepeni.
Da, dobro ste pročitali...sve zajedno pečete.
Na kraju, kada se ohladi, stavljate preliv.
Na kraju preljev za torte.
Kolač se jede sutradan.


Comments
Post a Comment