Često sebi postavim pitanje kako ljudima nije žao dati tolike pare za jednu knedlu u tzv knedlotekama, kako ih ja zovem. Za jednu njihovu knedlu, ja napravim 20. A stvarno sam proces nije Božije slovo, kako bi moja mama rekla. Šljive, marelice, višnje...koristite ono što volite.
Postupak:
- Kilogram bijelog krompira stavite u hladnu vodu. Kuhate prvo na najjačoj temperaturi te zatim smanjite. Bolji je stari krompir, ali ako nemate, svakako i mladi je ok. Kuvate oko sat. Gotovo je kada viljuškom bez problema probodete. Procijedite i ohladite desetak minuta.
- Pripremite bilo kakvu zdjelu samo da nije plastična. Tu stavljate oguljen krompir. Ja to radim u vatrostalnoj zdjeli. Gnječite ga i dodajete lagano oko 200 grama oštrog brašna i jedno jaje. Trun soli stavite. Ovo sve radite dok ne dobijete smjesu da možete početi rukama mijesiti. Dodajete brašno na ruke, da se ne lijepi i mijesite. Ja sve to radim u toj zdjeli.
- Kada je tijesto spremno za oblikovanje (znaćete kada se manje lijepi) kidate komade, pravite loptice te krugove i stavljate oprane i osušene šljive unutar. Zatvarate i rukama oblikujete kuglu.
- U šerpu stavite vodu te malo posolite. Kada prokuva stavljate knedle. One će prvo biti na dnu, nakon dve minute ih malo viljuškom pogurajte da se ne zalijepe. Kada de dignu gore na površinu, kuvaju se još 3 minute. Ja ih vadim metalnim cjedilom za čaj.
- Vade se u posudu sa poklopcem, pospu šećerom i poklope da se otopi. Sve traje vrlo kratko.
- U tiganju ugrijete maslac ili ulje sa krušnim mrvicama. Nemojte na jakoj temperaturi. Vadite knedle u tiganj i sa svih strana zapečete do lijepe zlatno-žute boje.


Comments
Post a Comment