Pojesti pravi juneći gulaš je prava sreća, a još ga znati i napraviti je čisti ponos. Osnova je koliko mesa, toliko luka i bez paradajza u bilo kojem obliku. Osnovni začin je mljevena crvena paprika, a zasluga za posebnu aromu pripada bijelom vinu. Uz gulaš idu i domaće njoke sa krompirom, te vam donosim recept i za ovo savršenstvo.
Potrebno za gulaš:
500 grama junetine
400 grama crvenog luka
2 kašike mljevene crvene paprike
1 kašika brašna
1,5 dcl bijelog vina
So i biber
Ulje
Junetinu narežemo na lijepe kocke, ni male ni velike, a luk sitno isjeckamo i malo prodinstamo na ulju. Dodamo meso i pustimo da meso pusti svoj sok, posolimo i pobiberimo. Pirjamo dok sok ne ispari, pospemo papriku i brašno i brzo promiješamo. Zalijemo vinom i vodom i pirjamo oko sat vremena.
Po potrebi dodajemo vode.
Potrebno za njoke:
800 grama krompira (za 4 osobe)
Oko 300 grama oštrog brašna
1 jaje
Za njoke je najbolji bijeli krompir, ali uspijevaju one koji god da imate i koristite. Krompir stavimo da se kuha, u hladnoj vodi. Vidjećemo da je skuhan kada nam viljuška prilikom probadanja lako prolazi. Procijedimo i gulimo odmah. Pošto je vreo, gulimo ga držeći na viljušci. Malo ćemo ga pustiti da se ohladi i spremamo pire. Dodajemo brašno, promijesimo u zdjeli te dodamo jaje. Prebacujemo na radnu ploču. Brašno stalno dodajemo, ali ne u tijesto, već na radnu površinu i to odmah kraj sebe pripremimo. Mijesimo dok ne dobijemo jednoličnu masu.
Trgamo komadiće tijesta, pravimo valjke i sječemo na željene dimenzije.
Kuvamo u vrućoj i slanoj vodi i oprezno ih stavljajte u vodu.
Kada isplivaju i kada se stvori pjena, njoke du gotove i možemo da ih procijedimo.





Comments
Post a Comment