Japanski mliječni hljeb

JAPANSKI MLIJEČNI HLJEB 

Ovo je vjerovatno najlakši, najhitniji i najnježniji hljeb na koji ćete naići.  Savršena svakodnevna vekna koju možete koristiti od sendviča do tosta i koju svakako morate probati!  Danas je veoma popularna izrada hljebova u zanatskom stilu, bilo da je nešto poput raženog hljeba,  od kiselog tijesta ili sa raznoraznim komadićima nečega što ne znam ni šta je. Međutim, ovo je nešto vrlo jednostavno i fino, sa pomalo neobičnom metodom, ali kombinacija te manje tipične metode i sastojaka čini ovaj hljeb tako predivno laganim i mekim.        


ŠTA JE TANGZHONG METODA? Jedna od stvari koje ovu veknu čine tako mekom je činjenica da započinjete pravljenjem smjese sa brašnom i vodom. Ovo zagrijavanje počinje da aktivira gluten u brašnu prije nego što ga pomiješate sa ostalim sastojcima što pomaže u stvaranju meke teksture. 

KAKO PRIPREMITI JAPANSKI MLIJEČNI HLJEB

Ako ste pravili nekada neku drugu vrstu hljeba, većina ovoga će vam izgledati poznato. Malo je neobično samo tangzhong i način na koji se tijesto savija. 

Potrebno je:

300 grama brašna tip 500

150 ml mlijeka

1 mala kašika šećera

1 mala kašika soli

1 suhi kvasac

40 grama maslaca ili 40 ml maslinovog ulja

1 jaje za tijesto

1 jaje za premazivanje

100 grama vode+20 grama brašna za starter

Koraci su  sljedeći : 

Stavite vodu i brašno malu šerpu. Miješajte dok ne postane glatko i ne ostanu grudvice.  Nježno zagrijte pastu od brašna dok se ne zgusne, miješajući, a zatim ostavite sa strane da se ohladi (ovo je tangzhong). 

Izmjerite preostale sastojke (brašno, kvasac, mlijeko, rastopljeni puter, šećer, so i jaje) i dodajte ohlađeni tangzhong. Pomešajte sve sastojke, pa umijesite, ili mikserom ili ručno.

Kada tijesto više nije lepljivo, prebacite ga u nauljenu činiju i ostavite da naraste dok se ne udvostruči. Podijelite ga na četiri dijela i svaki dio razvaljajte. Preklopite jednu stranu tijesta do polovine preostalog tijesta, a zatim preklopite drugu stranu tako da imate tri sloja (pogledajte fotografije). Lagano zarolajte.  Ponovite sa ostalim komadima tijesta, a zatim stavite sve 4 rolne testa u nauljenu tepsiju. Pokrijte i ostavite da ponovo nadođe, pa premažite jajetom.  Pecite oko 30 minuta dok ne porumeni.





Comments