Većinu čupavaca koje sam jela su suhi, tvrdi i kad pojedeš jedan nemaš potrebe za daljnjom konzumacijom. Prosto te zasiti. Pa po čemu se to, dakle, ovaj recept razlikuje od ostalih? Tajna je u jogurtu i u mnogo slasnog umaka. Pa da vidimo.
Potrebno je za tijesto:
3 jaja
150 grama šećera (ovo je blago slatka varijanta)
1 vanil šećer
50 ml ulja
300 grama brašna
Pola praška za pecivo
1 čaša jogurta
Potrebno je za umakanje:
1 dcl mlijeka
100 grama čokolade
40 grama maslaca
100 grama kokos brašna
Po želji možete staviti malo šećera u prahu.
Plan rada:
- Mikserom umutimo jaja, šećer i vanil šećer, sve dok zadnje zrno ne otopimo.
- Dodamo ulje i još malo mutimo.
- Prosijemo brašno i prašak za pecivo kroz sito/cjedilo. Pošto ne koristimo mikser, kada prosijete neće se desiti da vam ostanu grudvice. Promiješamo kašikom.
- Dodamo jogurt i kratko sjedinimo.
- Izlijemo u manji kalup, koji smo podmazali i malo pobrašnali.
- Pečemo oko 20 minuta na 180 stepeni.
- Kada je pečen, ostavimo da se ohladi i potom isjeći na ravnomjerne kocke.
- Pripremamo smjesu za umakanje tako što mlijeko, maslac, čokoladu i šećer na blagoj temperaturi otopimo.
- Kocke kašikom potapamo u masu i uvaljamo u kokos brašno.



Comments
Post a Comment