Čupavci ili kokos kocke

Većinu čupavaca koje sam jela su suhi, tvrdi i kad pojedeš jedan nemaš potrebe za daljnjom konzumacijom. Prosto te zasiti. Pa po čemu se to, dakle, ovaj recept razlikuje od ostalih? Tajna je u jogurtu i u mnogo slasnog umaka. Pa da vidimo. 


 

Potrebno je za tijesto:

3 jaja

150 grama šećera (ovo je blago slatka varijanta)

1 vanil šećer

50 ml ulja

300 grama brašna

Pola praška za pecivo

1 čaša jogurta

Potrebno je za umakanje:

1 dcl mlijeka

100 grama čokolade

40 grama maslaca

100 grama kokos brašna

Po želji možete staviti malo šećera u prahu.

Plan rada:

  • Mikserom umutimo jaja, šećer i vanil šećer, sve dok zadnje zrno ne otopimo.
  • Dodamo ulje i još malo mutimo.
  • Prosijemo brašno i prašak za pecivo kroz sito/cjedilo. Pošto ne koristimo mikser, kada prosijete neće se desiti da vam ostanu grudvice. Promiješamo kašikom.
  • Dodamo jogurt i kratko sjedinimo.
  • Izlijemo u manji kalup, koji smo podmazali i malo pobrašnali.
  • Pečemo oko 20 minuta na 180 stepeni.
  • Kada je pečen, ostavimo da se ohladi i potom isjeći na ravnomjerne kocke.
  • Pripremamo smjesu za umakanje tako što mlijeko, maslac, čokoladu i šećer na blagoj temperaturi otopimo.
  • Kocke kašikom potapamo u masu i uvaljamo u kokos brašno.




Comments