Postoje tako ti recepti koji će doživotno biti urezani u sjećanje na pojedine osobe. Štruce sa makom su obilježile moje djetinjstvo, a sada i mojih klinaca. Obilježile na taj način da samo i miris kada se peku podjeća na našu Micu. Ko pravi najbolje štruce na svijetu? pa zna se, Mica. Obzirom na teritorijalnu udaljenost, pala je i ta obaveza na mene. Da postanem štrucomajstorDijelim sa vama njen recept, možda malo modifikovan. Potrebno je za tijesto: 600 grama brašna mala kocka svježeg kvasca 100 grama maslaca (sobne temperature) 130 grama šećera 1 kašika meda 1 vanil šećer 2 žumanjka 1 jaje korica limuna 2.5 dcl mlijeka
Potrebno za nadjev:
200 grama mljevenog maka (Šafram je najbolji izbor)
100 grama śećera
2 dcl vrućeg mlijeka
kašika tučenog bjelanjka
malo maslaca za sjaj
Postupak:
1) razmrvimo kvasac u malo toplog mlijeka, brašna i šećera i pustimo da se digne pjenica
2) odvojimo žumanjke od bjelanjaka
3) prosijemo brašno, dodamo maslac, šećer i vanil šećer, žumanjke, limunovu koricu i pjenicu od kvasca. Ručno mijesimo.
4) dok se tijesto diže (oko pola sata), pripremimo nadjev od maka. Dobro ugrijemo mlijeko i prelijemo mak, šećer, maslac i limunovu koricu. Kada se ohladi, dodati kašilu bjelanjka. Nadjev ne smije biti ni tvrd ni mekan.
5) tijesto podijelimo na 2 dijela. Svaki dio razvaljamo tanko na pek papiru (uz njega ćemo lakše i zarolati), premažemo nadjevom i zarolamo. Slažemo na pek papir štruce i premažemo uljem.
6) pečemo prvo na 200 stepeni, onda smanjimo na 180. Sve zajedno se peče oko sat vremena. Moji utisci:
Nema potrebe da premjesujete.
Nema potrebe da čekate da se štruce još malo dižu prije pečenja.
Nema potreba da se bojite ovo pokušati.


Comments
Post a Comment